Cea mai delicoasa ciorba de stevie – cu bors, de post sau cu ou?

Ciorba mea preferată de gătit toamna și consumat iarna este, cu siguranță, ciorba de stevie! Ușoară la stomac, sănătoasă, ușor de preparat, ciorba de stevie este ciorba perfectă de preparat atunci când nu dispunem de foarte mult timp liber, deoarece este gata foarte repede și nu necesită nicio etapă specială de pregătire a acesteia.

Să nu vă mai spun faptul că se păstrează excepțional în borcane sterilizate pe timp de iarnă, deși nu de puține ori mi s-a întâmplat ca nici măcar să nu prindă iarna, dar acest lucru este o altă poveste!

Deci, în continuare vă voi prezenta rețeta pas cu pas pentru pregătirea ciorbei de stevie și vă asigur că urmând rețeta îndeaproape, nu aveți cum să dați greș în pregătirea acestui fel de mâncare! Să începem!

Ingrediente ciorba de stevie

Ingrediente ciorba de stevie

Pentru pregătirea acestei rețete, veți avea nevoie de ingrediente simple, pe care cu singuranță le aveți rătăcite prin bucătărie. Și dacă nu le aveți prin gospodăria dumneavoastră, le veți găsi cu ușurință la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de:

 • Cinci sau șase legături de stevie, de preferat proaspătă
 • Sare după gust
 • 10-20 ml ulei
 • Leuștean
 • Două cepe de dimensiune medie
 • Un litru de borș
 • Trei morcovi mari sau patru morcovi de dimensiune medie
 • Un ardei gras 
 • Bulion după preferințele dumneavoastră
 • jumătate de cană de orez
 • apă

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 8 porții

Cum se face ciorba de stevie – Mod de preparare

Ciorba de stevie este perfectă pentru perioadele în care ținem post sau pur și simplu perioadele în care ne-am săturat de felurile de mâncare grase și grele la stomac. Este o ciorbă consistentă, acruță și sănătoasă datorită legumelor pe care le conține. 

Modul de preparare a acesteia este extrem de simplu. Vom începe prin a spăla foarte bine toate legumele și prin a le curăța. Vom toca toate legumele în cubulețe mărunte și le vom pune deoparte.

Apoi, vom pregăti un recipient încăpător în care vom pune aproximativ un litru și jumătate de apă la fiert, adăugând și sare, o lingură sau două de ulei și bulionul pe care îl vom adăuga după preferințele noastre.

Când apa va fierbe, vom adăuga și legumele. Între timp, vom toca stevia mărut și vom rupe cotoarele groase. Când legumele încep să fiarbă, vom adăuga și orezul, stevia și borșul.

Acum, totul depinde de cât de repede va fierbe orezul. Vom știi că orezul este fiert atunci când va crește în volum, căpătând o consistență pufoasă. La sfârșit, vom adăuga și leușteanul tocat mărunt. 

Poftă bună!

Cum se servește ciorba de stevie

Cum se servește ciorba de stevie

Mie îmi place să o las să se răcească și apoi să o pun în borcane pentru iarnă. Sterilizez borcanele la bain-marie, prin pregătirea unui recipient obligatoriu mai înalt decât acestea cu un prosop pe fund. Pun borcanele în recipient, adaug apă până când acestea sunt acoperite și apoi le acopăr cu un prosop și le las la fiert. 

Astfel, mă pot bucura de ciorba de stevie chiar și iarna și tot ceea ce trebuie să fac pentru acest lucru este să mă duc în cămară și să iau un borcan. Borcanele de ciorbă de stevie se mențin foarte bine, nu mi s-a întâmplat niciodată să am probleme cu ele.

Această ciorbă este minunată și pentru cei care vor să piardă kilogramele acumulate în plus, deoarece o porție are foarte puține calorii și este foarte consistentă.

Ca secret de preparare, recomand să alegeți stevia crudă, proaspătă pentru ca ciorba dumneavoastră să capete un plus de aromă. Dacă nu țineți post, puteți adăuga și o lingură de smântână atunci când o serviți.

Câteodată, în loc de borș, îmi place să o acresc cu zeamă de varză sau cu bulion de zarzăre, mi se pare că îi sporesc gustul proaspăt al ciorbei de stevie, însă acest lucru ține strict de preferințele dumneavoastră, nu este un pas pe care trebuie neapărat să îl realizați.

Ciorba de stevie este un preparat foarte ușor de pregătit, perfect atât pe timp de vară, deoarece poate fi servită rece și aduce un plus de prospețime, să nu mai spun că gustul său acrișor este și foarte răcoritor, dar și iarna în timpul perioadelor de post, sau pur și simplu când v-ați săturat de mâncărurile grase și grele la stomac!

Sper că v-ați bucurat și dumneavoastră de această rețetă la fel de mult cum m-am bucurat eu și sper că nu veți ezita să faceți pregătiri pentru iarnă, incluzând și câteva borcane de ciorbă de stevie în cămară!

Lasă un comentariu