Ciorba de Sfecla Rosie, reteta, ingrediente

Sfecla roșie este printre cele mai comune legume, având un conținut ridicat de antioxidanți, vitamina A, C, fier și fibre. Numeroase studii au evidențiat faptul că sfecla roșie are multiple beneficii în prevenirea unor afecțiuni de ficat și inimă. 

Știai că au fost găsite scrieri din anul 800 înaintea erei noastre despre sfeclă? Acestea sunt dovezi că sfecla roșie era cultivată în Grădinile suspendate ale Babilonului.

Ciorba de sfeclă roșie este o delicatesă în bucătărie, de unde vă puteți procura antioxidanții și vitaminele necesare. Vă prezint o rețetă simplă și delicioasă de ciorbă în care vedeta va fi sfecla roșie.

Ingrediente ciorbă de sfeclă roșie

  • 2 sfecle medii
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 4 cartofi medii
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ardei gras roșu
  • o ceapă roșie
  • 2 linguri de ulei
  • o legătură de leuștean verde
  • 3 litri apă
  • 500 ml borș
  • 200 ml smântână
  • sare

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 30 minute

Timp total: 45 minute.

Porții: 15.

Cum se face ciorba de sfeclă roșie

Pregătiți o oală de ciorbă în care veți pune legumele la fiert. Începeți cu a curăța și spăla legumele. Sfecla se pune separat la fiert.

Cartofii și ardeiul se toacă cubulețe. Într-un alt bol dați pe răzătoarea morcovii și rădăcinile de pătrunjel. 

Tocați ceapa și dați prin presă cățeii de usturoi. Porniți focul și puneți în oală cele două linguri de ulei peste care adăugați ceapa și usturoiul. Amestecați până se călește puțin ceapa.

Acum este timpul să adăugați și restul de legume tocate. Le mai lăsați la călit pentru alte 5 minute, după care turnați cei 3 litri de apă să fiarbă.

Se toacă cât mai mărunt posibil legătura de leuștean verde. Dacă nu aveți leuștean, îl puteți înlocui cu leuștean congelat sau pătrunjel proaspăt.

După ce sfecla a fiert, se scurge apă și se lasă la răcit. O dată răcită sfecla se dă pe răzătoarea mare și se adaugă peste legumele din oală.

Într-un alt bol se amestecă borșul cu leușteanul tocat și se adaugă peste ciorba de legume. Le mai lăsați să fiarbă pentru alte 5 minute.

O altă variantă de ciorbă de sfeclă roșie cremoasă este cea cu smântână. Puteți folosi 200 ml smântână de soia dacă doriți să păstrați varianta de post. Adăugați smântâna spre finalul preparării și lăsați să mai dea un clocot.

Dacă optați pentru smântână de origine animală, este indicat să o adăugați când ciorba este gata. Atenție, fără a mai fierbe pentru a nu se transforma în brânză.

Cum se servește ciorba de sfeclă roșie

Ciorba de sfeclă roșie se servește simplă și caldă de cele mai multe ori. În sezonul cald, ciorba se consumă rece.

Dacă doriți o consistență mai cremoasă, puneți ciorba într-un blender și veți obține o supă cremă de sfeclă roșie.

Fie că preferați varianta de ciorbă sau supă cremă, puteți să le serviți cu crutoanele aromate cu diverse ierburi sau bucăți de brânză. 

Lasă un comentariu