Ciorba de potroace reteta acra dupa traditie, ingrediente

Astăzi vom vorbi despre ciorba de potroace, o ciorbă acră și foarte ușor de făcut! Aceasta este ciorba perfectă atunci când îmi mai trimitea mama o gâină de casă, pentru că știa ea că gustul acesteia nu se compară cu nimic altceva ce există în comerț!

Carnea se prepară cum se prepară, îi găsim numeroase întrebuințări și sunt atât de multe feluri de mâncare speciale pe care le putem pregăti, dar ce facem cu organele, cu aripile, cu spatele? Ei bine, punem rapid de o ciorbă delicioasă de potroace și veți vedea cum, în felul acesta, nu vom irosi nimic! Se face așa de ușor această ciorbă încât veți rămâne uimiți că nu ați încercat-o mai devreme!

Însă haideți să lăsăm la o parte vorbăria și să trecem direct la această rețetă de ciorbă de potroace! Să începem!

Ingrediente ciorba de potroace 

Pentru a pregăti ciorba de potroace, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram amestec de spinare, gât, aripi de pasăre, fie pui, gâscă sau curcan
  • jumătate de kilograme de organe, pipote și inimi de pasăre
  • Trei morcovi de dimensiune medie
  • rădăcină de pătrunjel
  • rădăcină de păstârnac
  • Un sfert de țelină
  • Două cepe
  • Sare
  • Piper
  • 120 grame de orez cu bob rotund
  • Un litru de zeamă de varză

Pentru a drege ciorba veți avea nevoie de:

  • 6 gălbenușuri
  • Jumătate de kilogram de smântână
  • Leuștean

Timp de pregătire: o jumătate de oră

Timp de gătire: două ore

Timp total: două ore și jumătate

Porții: 5 L

Cum se face ciorba de potroace – Mod de preparare

Vom începe prin a spăla bucățile și organele de pasăre, pe care apoi le vom porționa în bucăți de dimensiuni potrivite pentru o porție de ciorbă. Le vom pune la fiert adăugându-le o linguriță de sare, lăsându-le să clocotească timp de cinci minute. În acest timp, se va strânge o spumă deasupra.

Vom arunca această primă apă în care au fiert bucățile de carne, pe acestea le vom spăla, dar și oala în care au fost puse inițial. Apoi, le vom pune din nou la fiert la foc mic, timpul de fierbere al acestora depinde în general de proveniența cărnii. Puiul de casă fierbe mai greu, dar ciorba va fi mult mai gustoasă decât dacă ați folosi pui de cumpărat.

Vom proba carnea după aproximativ o jumătate de oră și dacă pare fiartă, vom adăuga legumele.

Cum se pregatesc maruntaiele pentru ciorba de potroace?

Poate că vă întrebați cum pregătim mai exact toate bucățile pe care le vom pune în ciorbă. Ei bine, procesul este destul de simplu, însă este nevoie să acordăm atenție în special în ceea ce privește spinările de pui, aripile și gâturile, ca nu cumva să mai aibă puf sau pene. Cel mai bine este să le treceți pe la arzător, ca să ne asigurăm că sunt bine pârlite.

În ceea ce privește pipotele și inimile, acestea vor fi și ele curățate, trecute printr-un jet de apă rece și secționate pe jumătate (inimile) sau în fâșiuțe (pipotele). Puteți să folosi carne de pasăre, de cocoș, de rață sau chiar de curcan.

Cum se pregatesc zarzavaturile pentru ciorba de potroace?

În ceea ce privește zarzavaturile, aici este cu totul altă poveste. Le vom spăla, trecându-le printr-un jet de apă rece și lăsându-le apoi la scurs. Morcovii și rădăcinoasele vor fi decojite și secționate în cubulețe mărunte, în așa fel încât să se întrepătrundă mai repede.

Aceste rădăcinoase își ating potențialul maxim de savoare și aromă atunci când sunt călite puțin în tigaie înainte de a fi puse în ciorbă. Într-o tigaie de dimensiuni potrivite, vom pune o lingură de ulei la încins și vom adăuga rădăcinoasele mărunțite. Acestea vor fi sotate timp de câteva minute, până când se vor înmuia la suprafață, aveți grijă ca acestea să nu se rumenească deoarece se vor mai înmuia și în timpul fierberii.

Ceapa trebuie curățată și spălată și ea, fiid apoi tocată solzișori. Nu este nevoie să călim ceapa deoarece aceasta fierbe mult mai repede. Dacă doriți puteți adăuga și ardei capia ciorbei, astfel încât aceasta va prinde o culoare roșiatică frumoasă.

Acum mă gândeam că mi-ar fi prins bine să pun la congelat zarzavaturi pentru ciorbă, mi-ar fi ușurat mult munca. Poate data viitoare voi face și acest lucru.

Cat se fierbe ciorba de potroace? 

Există două modalități în care puteți proceda pentru a fierbe ciorba, fie așa cum am menționat mai sus, în care fierbeți carnea și aruncați prima apă, spălați bucățelele și oala și le puneți din nou la fiert urmând, apoi, să adăugați zarzavaturile sau puteți doar să spumați ciorba și să lăsați carnea să fiarbă în aceeași apă. 

Carnea de găină de casă, deși în final se dovedește a fi mai gustoasă decât cea de cumpărat, este și o adevărată provocare în ceea ce privește procesul de gătire. De aceea, vă recomand să procedați în primul mod în special când folosiți carne de casă, deoarece este mai grasă și mai greu de fiert, iar în acest mod ne asigurăm că ciorba nu va avea un conținut ridicat de grăsimi.

Dacă alegeți a doua modalitate veți lăsa carnea să clocotească timp de oră, la foc mic, spumând-o ori de câte ori este nevoie. Apoi, vom adăuga și rădăcinoasele pe care le-am călit, dar și ceapa în oală și le vom lăsa să fiarbă timp de o jumătate de oră, adăugând și puțin piper.

Sare nu este necesar să adăugați, deoarece vom adăuga zeamă de varză mai târziu și aceasta este destul de sărată. Dacă va mai fi necesar, veți putea corecta gustul la final. 

Vom testa bucățile cu ajutorul unei furculițe. Dacă par gata, vom scoate bucățile de carne și le vom lăsa puțin la răcit. Apoi, vom adăuga orezul în ciorbă și o vom lăsa să mai fiarbă timp de 20 de minute.

În acest timp, noi ne ocupăm de dezosarea bucăților de carne. Mie nu îmi place să găsesc oase în ciorbă, așa că mereu le scot unul câte unul cu grijă înainte de a servi ciorba. Nu adaug nici pielea, pentru că nu ne face bine la colesterol, însă acest lucru depinde strict de preferințele dumneavoastră.

Cum se acreste ciorba cu moare de varza? 

După ce au trecut și cele douăzeci de minute în care a fiert orezul, vom pune înapoi carnea și vom tura și zeama de varză în ciorba noastră. Ce bine începe să miroasă la mine în bucătărie, de abia aștept să fie gata!

Vom mai lăsa ciorba să fiarbă timp de maxim cinci minute și apoi vom stinge focul aragazului. Acum este momentul să o gustăm și să vedem dacă mai e necesar o eventuală corectare a gustului.

Cum se drege ciorba de potroace? 

Dregerea ciorbei de potroace nu se face în niciun caz pentru toată cantitatea de ciorbă, decât dacă știm că se va consuma imediat. Eu recomand să dregeți ciorba respectând proporțiile pentru două persoane, adică un gălbenuș și cam 50 de grame de smântână cu cel puțin 20% grăsime pentru două porții.

Acum este momentul în care vom spăla și toca mărunt și frunzele proaspete de leuștean. Vom bate gălbenușul și smântâna cu telul, adăugând și verdeața. Peste acest amestec vom turna cu polonicul ciorba de potroace fierbinte și vom amesteca, să ne asigurăm că nu se taie. 

Ciorba noastră este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste ciorba de potroace 

Ce miros minunat mi-a invadat bucătărie! Cât de bine arată ciorba de potroace după ce am adăugat și gălbenușul cu smântână! Să știți că ciorba aceasta seamănă foarte mult cu cioba de pui a la grec, diferența este acrirea cu zeamă de varză, ciorba de pui a la grec se acrește cu lămâie.

Moarea de varză este cea care aduce un plus în cazul acestei rețete! Cu cât mai aromată este aceasta, cu atât mai bună va ieși ciorba noastră de potroace! La mine se simte aroma cimbrului care provine din zeama de varză și îmi place tare mult cum a ieșit în final această ciorbă!

Eu adaug mereu verdeața la final, când dreg ciorba, îmi place să rămână de o culoare vie și să se păstreze intacte toate vitaminele din structura acestora! E delicioasă, legumele s-au fiert tare bine și tare mă bucur că am dezosat carnea!

Noi o servim fierbinte, cu o mămăliguță caldă alături! Desigur, de la masă nu poate lipsi ardeiul iute când vine vorba de această ciorbă!

Mama mea folosea în loc de orez cu bob rotund, tăiței de casă pe care îi făcea chiar ea, din ouă și făină. Mie nu mi-au ieșit niciodată tăițeii la fel de buni ca cei făcuți de mama mea, așa că prefer oricând să folosesc orezul în locul acestora, însă aș vrea să știți că și varianta de ciorbă de potroace cu tăiței există și este aromată și delicioasă și ea!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți din nou delicioasa ciorbă de potroace acrită cu moare de varză, ciorbă tradițională românească deosebit de gustoasă și savuroasă! 

Lasă un comentariu