Ciorba de porc taraneasca cu legume – Reteta cu carne din Ardeal

Iarna, conform tradițiilor românești, cea mai consumată carne rămâne fără îndoială carnea de porc. Sărmăluțe, preparate la cuptor, toate pot fi pregătite cu această carne gustoasă, însă ce facem cu oasele rămase? Pentru a nu irosi nimic, vă recomandăm să urmați această rețetă de ciorbă de porc preparată din carne de porc cu os afumat sau simplu, fiind un fel delicios de mâncare și foarte simplu de preparat!

Ciorba de porc este un preparat tradițional românesc care își are orginea în Ardeal, fiind un fel principal de mâncare foarte popular în această zonă. De obicei, se prepară cu smântână, însă noi vom opta pentru o rețetă simplă, ulterior veți putea să adăugați smântână după gusturile și preferințele dumneavoastră.

Vă veți uimi invitații cu priceperea și dibăcia dumneavoastră în bucătărie, fără să irosiți ingrediente prețioase, deoarece este cunoscut faptul că secretul acestei rețete constă în savoarea oferită ciorbei chiar de oasele de porc! Ciorba de porc se prepară foarte ușor, puteți adăuga legumele dumneavoastră preferate fără nicio problemă! Pe parcursul acestui articol veți afla pas cu pas cum să preparați ciorba de porc tradițională românească!

Ingrediente ciorba de porc 

Pentru a pregăti acest fel principal de mâncare puteți folosi orice legume doriți, însă ca sugestie, vă recomandăm următoarele ingrediente:

 • 600 grame de carne de porc cu os porționată 
 • O ceapă de dimensiune medie sau două mai mici
 • Un morcov
 • O rădăcină de pătrunjel
 • Un praz mediu
 • O bucată de țelină
 • Un dovlecel mediu
 • Un cartof mare sau doi de dimensiune medie
 • 300 de grame legume congelate 
 • 800 ml borș 
 • 4 roșii
 • 200-300 ml bulion
 • Tarhon
 • pătrunjel

Timpul de pregătire al acestui fel de mâncare este de: 30 de minute

Timpul necesar de gătire: 60 de minute

Timp total: 90 de minute

Porții: 10 porții

Cum se face ciorba de porc – Mod de preparare 

Cum se fierb oasele de porc? 

Pentru început, veți avea grijă să spălați foarte bine carnea de porc. Apoi, aceasta va fi porționată în bucăți de dimensiune potrivită pentru o porție de ciorbă. Când ați termiant de porționat carnea, o veți pune la fiert într-un vas cu 3 litri de apă rece.

Atunci când aceasta va începe să fiarbă, veți avea grijă să îndepărtați spuma de câteva ori cu ajutorul unui spumar.

Ciorba de porc

Când se pun legumele și zarzavaturile în ciorbă? 

Legumele vor fi spălate foarte bine sub jet de apă rece, iar apoi vor fi tăiate în cubulețe de dimensiuni potrivite gusturilor dumneavoastră. 

Când carnea va fi pe jumătate fiartă, se vor adăuga toate rădăcinoasele, adică rădăcina de pătrunjel, morcovul, țelina. Apoi, după aproximativ zece minute, se vor adăuga restul legumelor, tot la fel, tocate mărunt. După alte 5 minute, se vor adăuga și legumele congelate.

Roșiile vor fi date pe răzătoare înainte de a le adăuga în ciorbă. Acestea se vor adăuga împreună cu bulionul și borșul.

Borșul trebuie pus separat la fiert într-un recipient și va fi pus în ciorbă atunci când a clocotit. Dacă nu vreți să adăugați borș, îl puteți înlocui cu zeamă de varză fără probleme. 

Se va adăuga tarhon mărunțit după preferințele fiecăruia, deși noi recomandăm adăugarea unei singure lingurițe pentru a da savoare ciorbei.Se va adăuga și sare, apoi se va lăsa la fiert încă 10 minute. 

Cum se serveste ciorba de porc 

Pentru servire, această minunată ciorbă de porc se poate servi simplă sau, în funcție de gusturile și preferințele dumneavoastră, puteți toca mărunt pătrunjel și presări pe deasupra. De asemenea, puteți să adăugați și smântână și o puteți savura împreună cu un ardei iute sau murături. 

Dacă sunteți un fan al leușteanului și al gustului său puternic, puteți toca mărunt fire de leuștean și le puteți adăuga ulterior în ciorbă, atunci când o serviți. Nu toată lumea preferă gustul acestuia, așa că vă sfătuim să nu adăugați leuștean în timpul preparării acestui fel de mâncare.

Ciorba de porc cu legume

Ciorba de porc este cel mai bine savurată fierbinte. Unele gospodine adaugă și tăiței de orez în acest fel de mâncare, însă noi am preferat să lăsăm acest detaliu la latitudinea dumneavoastră, considerând că acest ingredient nu este vital pentru a garanta savoarea ciorbei de porc cu legume.

Sperăm că v-ați bucurat de acest fel de mâncare tradițional românesc la fel de mult ca și noi! Ciorba de porc cu legume este un fel de mâncare principal cu care nu veți da niciodată greș și care este foarte valoros din punct de vedere nutrițional, deoarece conține o multitudine de legume! Este o ciorbă foarte ușor de pregătit cu care vă veți impresiona cu siguranță invitații și întreaga familie!

Lasă un comentariu