Ciorba de oase de porc cu bors moldoveneasca, acra cu leustean – reteta

Pentru noi, românii, cea mai consumată carne rămâne cea de porc, fie că este vorba de porcul crescut în gospodăria fiecăruia sau fie că este vorba de carnea de porc cumpărată de la măcelărie. 

Însă ce facem cu oasele rămase? Nu vă faceți griji, pentru a ne asigura că nu vom irosi nimic, am la dispoziție soluția perfectă pentru dumneavoastră! Este vorba despre delicioasa ciorbă de oase de porc, rapidă și foarte ușor de pregătit!

Vă veți uimi invitații cu priceperea și dibăcia dumneavoastră în bucătărie, fără să irosiți ingrediente prețioase, deoarece este cunoscut faptul că secretul acestei rețe constă în savoarea oferită ciorbei chiar de oasele de porc! Însă haideți să lăsăm vorbăria și să trecem la pregătirea acestei rețete!

Ingrediente ciorba de oase de porc 

Ingrediente ciorba de oase de porc

Pentru a pregăti ciorba de oase de porc, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Aproximativ un kilogram de oase de porc cu carne
 • Trei morcovi de dimensiune medie
 • Un păstârnac
 • ceapă mare 
 • țelină mică
 • Doi ardei grași roșii
 • Patru cartofi
 • 100 de grame de conopidă
 • 100 de grame de fasole verde
 • 100 de grame mazăre
 • Jumătate de litru de suc de roșii
 • Sare
 • Piper

Pe lângă acestea, veți mai avea nevoie de:

 • Borș sau zeamă de lămâie
 • Un ou
 • Ulei

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: o oră și jumătate

Timp total: 2 ore

Porții: 5 litri

Cum se face ciorba de oase de porc – Mod de preparare 

Ce zarzavaturi se pun in ciorba de oase de porc (bors) 

Ce zarzavaturi se pun in ciorba de oase de porc (bors)

Ce îmi place mie cel mai mult la această ciorbă este faptul că îi putem adăuga orice fel de legume avem disponibile prin bucătărie, fie că este vorba de morcovi, rădăcină de pătrunjel, conopidă, cartofi sau orice alte legume. Eu de obicei cumpăr mixuri de legume congelate ca să nu mai pierd timp cu porționarea legumelor, pur și simplu adaug mixul în compoziția ciorbei și suntem gata să începem să gătim.

Unele gospodine harnice au chiar zarzavaturi la borcan puse pe timpul iernii și uite așa scapă dânsele de trei sferturi din treabă!

Cum pregatim legumele si zarzavaturile pentru ciorba? 

Vom spăla și vom curăța toate legumele, apoi le vom porționa tocându-le în cubulețe mărunte, pe cât se poate de egale astlfe încât să fiarbă toate în același timp. 

Va fi necesar să călim morcovul înainte să îl adăugăm în ciorbă. Vom avea nevoie de o tigaie în care vom pune puțin ulei și cubulețele de morcov. Le vom căli aproximativ cinci minute, amestecând din când în când. 

In ce ordine se pun zarzavaturile si legumele la fiert in ciorba de oase de porc (bors)? 

Poate că vă întrebați de ce nu le punem pe toate deodată și gata. Ei bine, legumele au timp diferite de fierbere și până ce vor fierbe cele cu consistență mai tare, cele moi s-ar sfărâma de tot, iar noi nu ne dorim acest lucru.

 Vom pune inițial carnea la fiert în apă rece, în care am adăugat puțină sare.  Va fi necesar să lăsăm carnea la fiert pentru aproximativ trei sferturi de oră, timp în care vom lua spuma ce se formează la suprafață până când va rămâne limpede. Vom completa cu apă ori de câte ori va fi necesar.

După acest timp, vom începe să adăugăm legumele, mai întâi morcovii căliți, rădăcina de pătrunjel, țelina și păstârnacul. Eu aleg să adaug acum și ceapa, pentru că îmi doresc să se topească. Puteți adăuga și cimbru în acest pas al gătirii ciorbei.

După aproximativ douăzeci de minute de fiert, vom adăuga și cubulețele de cartofi și ardeii. Acum este momentul în care vom scoate oasele cu carne din ciorbă și le vom lăsa un pic să se răcească. Vom tăia carnea în cubulețe și vom îndepărta oasele, lăsând doar coastele de porc.

Vom adăuga apoi bucățelele de carne înapoi în ciorbă. Cu zece minute înainte ca ciorba noastră să fie gata, vom adăuga și restul legumelor, fasolea verde, boabele de mazăre și conopida. Aceste legume nu necesită un timp îndelungat de fierbere, întrucât au o consistență mai puțin dură decât celelalte.

Acum este momentul să adăugăm în ciorba noastră și sucul de roșii. Tot acum se asezonează ciorba de os, adăugând sare și piper după preferințele dumneavoastră. Dacă vă place ca ciorba să fie acrișoară, vom adăuga un pahar de borș fiert într-o crăticioară separată.

Mama mea obișnuia să bată un ou și să îl adauge în ciorba de oase de porc, acesta conferindu-i aspectul caracteristic după care o recunoaștem foarte ușor!

Ce carne punem la ciorba de oase de porc? 

Se recomandă să folosiți pentru această ciorbă oasele lungi sau late de porc, cum ar fi femurul sau omoplatul, de obicei oase rămase după dezosarea pulpelor de porc sau a spatelui. Eu de obicei folosesc coaste de porc datorită colagenului și ale cartilajelor pe care le prezintă.

Este deosebit de importantă porționarea acestora, trebuie să aveți bucățele destul de mici astfel încât să fiarbă mai repede. Este de preferat ca bucățile pe care le veți folosi să prezinte și puțină grăsime, astfel încât să obținem un echilibru perfect.

Cum se serveste ciorba de oase de porc 

Cum se serveste ciorba de oase de porc

Imediat cum ați terminat această ciorbă, opriți focul aragazului și pregătiți repede repejor puțin leuștean, spălându-l și tocându-l mărunt. Vom servi această ciorbă cu leuștean tocat mărunt pe deasupra, fierbinte, imediat cum este gata.

Puteți servi această ciorbă alături de smântână sau puteți prepara chiar și niște găluște specifice din făină pe care le veți fierbe direct în ciorbă. Așa cum v-am spus, mie îmi place să îi adaug și puțin ou bătut, acesta contribuind, de asemenea, și la aspectul final al ciorbei. Copiii mei sunt mereu încântați de bucățelele de ou pe care le găsesc în această ciorbă.

De la masă nu o să lipsească oțetul sau zeama de varză pentru ca fiecare să își poată acri această ciorbă după preferințe. Este o ciorbă delicioasă, o să vedeți ce textură minunată are datorită colagenului din oase care s-a dizolvat în ciorbă! Gustul este unul pe care nici nu vi-l pot descrie, niciodată nu rămâne nimic în farfurie, atât este de bună!

Dacă nu vă place leușteanul, atunci puteți toca mărunt pătrunjel și îl puteți pune la masă într-un recipient separat, astfel încât să își adauge fiecare verdeață după preferințe. La mine acasă, soțului meu nu îi place leușteanul, așa că întotdeauna trebuie să îi pregătesc pătrunjel tocat mărunt separat.

Eu pun de obicei pe masă și oliviera cu oțet, sare și piper, ca fiecare să își dreagă gustul acestei ciorbe după preferințele sale. Mie îmi place un pic mai acruță și uneori îi adaug și puțină zeamă de varză în compoziție, însă acest pas ține mai mult de preferințele fiecăruia decât de rețeta originală a acestei ciorbe.

În ultimele zece minute de fierbere ale ciorbei eu pun repede și de o mămăligă astfel încât cele două feluri de mâncare să fie gata simultan! Ce bine se complementează toate aromele și gusturile!

Sperăm că v-ați bucurat de acest fel de mâncare tradițional românesc la fel de mult ca și noi! Ciorba de oase de porc este un fel de mâncare cu care nu veți da niciodată greș și care este foarte valoros din punct de vedere nutrițional, deoarece conține o multitudine de legume! 

Lasă un comentariu