Ciorba de loboda – reteta traditionala, ingrediente, preparare

Mama mea obișnuiește să prepare ciorba de lobodă roșie la borcane pentru iarnă, deși, de cele mai multe ori, nici nu apucă iarna – așa de bună este! În perioadele de post, miercuri și vineri sau pur și simplu când ne dorim să mai luăm câte o pauză de la preparatele din carne, e așa de simplu să mergi până în cămară și să iei un borcan de ciorbă de lobodă!

Fie că veți decide să o conservați pentru iarnă sau fie că o veți consuma proaspătă, astăzi vă voi arăta cum să pregătiți cea mai bună ciorbă de lobodă roșie, urmând rețeta mamei mele! Vă voi explica pas cu pas ce trebuie să faceți și o să vedeți cât de simplu este să pregătiți această rețetă. Să începem!

Ingrediente ciorba de loboda 

Ingrediente ciorba de loboda

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • Aproximativ trei litri de apă
 • Un castron mare cu lobodă roșie
 • O conservă de roșii în suc propriu
 • O ceapă de dimensiune mare
 • 50 de grame de orez
 • Un morcov mare
 • Un ardei
 • Leuștean
 • Borș
 • Sare
 • Piper

Timp de pregătire: un sfert de oră

Timp de gătire: un sfert de oră

Timp total: 30 de minute

Porții: 6 porții

Cum se face ciorba de loboda – Mod de preparare 

Ciorba de loboda - Mod de preparare

Vom începe pregătirea ciorbei de lobodă prin a spăla toate legumele sub un jet de apă rece. Vom toca mărunt ceapa, ardeiul și morcovul. Apoi, vom pune apa într-un oala mare, la fiert.

Când aceasta va începe să clocotească, vom adăuga ceapa, ardeiul și morcovul. Dacă nu aveți probleme cu gustul specific al păstârnacului sau al rădăcinei de țelină, puteți adăuga și aceaste rădăcinoase în rețeta originală de ciorbă de lobodă, aducând un plus de aromă acesteia.

Atunci când legumele par a fi pe jumătate fierte, vom adăuga și orezul. Dacă nu vă place orezul, îl puteți înlocui cu cartofi tăiați tot cubulețe, mărunt. Vom adăuga roșiile și loboda și vom lăsa tot amestecul să fiarbă încă zece minute. 

Vom completa cu apă caldă dacă observăm ca a scăzut cantitatea inițială de apă. După ce au trecut cele zece minute, vom încerca orezul să vedem dacă este fiert. Dacă a fiert, putem trece la asezonarea acestei ciorbe de lobodă, adăugând pe rând borșul, leușteanul tocat mărunt, sare și piper după gust.

Amestecăm viguros și apoi mai lăsăm ciorba încă două minute pe foc, după care oprim aragazul. 

Dacă doriți să conservați această ciorbă la borcane pentru iarnă, așa cum face draga mea mamă, mai trebuie să realizați încă un mic pas înainte de a fi gata! Veți spăla și pregăti borcanele în care veți pune ciorbă de lobodă și le veți așeza pe un prosop.

Veți pune ciorbă de lobodă în acestea și le veți lăsa descoperite, să se răcească. Apoi, ne vom ocupa de sterilizarea acestora.

Ciorbă de lobodă

Recipientul în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înalt decât acestea, iar la baza lui se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să le acopere, apoi se pune un prosop deasupra lor și din momentul în care apa începe să fiarbă, le veți mai lăsa pe foc încă 15-20 de minute.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Se recomandă consumarea ciorbei de lobodă în decursul unui an, dacă borcanele nu au fost desfăcute, deoarece nu conțin conservanți.

Odată desfăcute, se recomandă consumul acestora pe parcursul a 3-4 zile, iar dacă considerați acest lucru greu de realizat, mai bine optați pentru borcane de dimensiuni mai mici în care să turnați ciorba, pentru a vă asigura că nu rămân borcane desfăcute prea mult timp.

După sterilizarea acestora, borcanele de ciorbă de lobodă sunt gata sterilizate și pot fi păstrate într-un loc răcoros și întunecos în cămara dumneavoastră!

 Poftă bună!

Cum se servește ciorba de loboda 

Cum se servește ciorba de loboda

Mie îmi place să o servesc rece împreună cu mămăligă! Dacă nu ținem post, cu siguranță o să-i adaug și o lingură de smântână, este așa de delicioasă această combinație ! 

Dacă nu vă place borșul, puteți acri această ciorbă și cu bulion de zarzăre de casă sau cu zeamă de lămâie, iar rezultatul va fi la fel de răcoros, aromat și savuros ca ciorba de lobodă acrită cu borș!

Sper că v-a făcut plăcere să urmați această rețetă alături de mine și sper că veți reveni la rețeta aceasta de ciorba de lobodă ori de câte ori veți dori să o preparați!

Lasă un comentariu