Ciorba ardelenească este printre cele mai întâlnite și apreciate feluri de mâncare de la noi. Fiind bogată în legume și carne, este foarte sățioasă. Se consumă în orice perioadă a anului, dar merge foarte bine în sezonul rece, dacă este servită fierbinte.

Știai că ciorba ardelenească se poate păstra la frigider pentru a fi servită pentru alte două trei zile? O porție generoasă poate echivala cu o masă de prânz.

Chiar dacă îi spune ardelenească, ciorba este gătită și apreciată de oamenii din toate zonele țării. În cele ce urmează, îți fac cunoștință cu rețeta mea preferată de ciorbă ardelenească. 

Ingrediente ciorbă ardelenească

Ingrediente ciorbă ardelenească
  • 500 grame carne de porc
  • 100 grame orez
  • 3 morcovi mari
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 țelină mică
  • 1 păstârnac
  • 1 ceapă albă medie
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 4 linguri de smântână
  • tarhon
  • sare
  • piper

Timp de pregătire: 15 minute.

Timp de gătire: 60 minute.

Timp total: 1 oră și 15 minute.

Porții: 10.

Cum se face o ciorbă ardelenească

Cum se face o ciorbă ardelenească

Primul pas este de a spăla carnea de porc sub un jet de apă rece și o pune la fiert într-o cratiță. Pe măsură ce fierbe, deasupra apei se va forma o spumă pe care o veți lua cu o paletă deasă. Dacă doriți să grăbiți procesul de fierbere, puneți carnea la fiert tăiată cuburi.

Al doilea pas este cel al legumelor. Ardeiul, morcovii, țelina și păstârnacul se toacă cubulețe mici. 

Ceapa se taie cât mai mărunt cu putință. În cazul în care vreți ca legumele să fie mai fine, le puteți da pe răzătoarea mare.

Într-o altă cratiță se adăugă două linguri de ulei de floarea soarelui și se adaugă legumele tocate la călit. Amestecați-le până se călesc un pic, peste care adaugă 3 litri de apă. 

Separat se spală orezul de mai multe ori, până rămâne apa curată. Adăugați și puțină sare în oala de ciorbă.

Între timp mai verificați carnea și când este aproape fiartă, se ia de pe foc, se strecoară și se taie cubulețe. Verificați și legumele, în special morcovii și țelina dacă le-ați tăiat cubulețe.

Dacă sunt semi fierte, adăugați carnea tocată cubulețe și orezul. Acoperiți cu un capac și lăsați ciorba la fiert pentru alte 15 minute, sau până sunt gata orezul și carnea. O dată fiartă ciorba, se dă focul mai mic.

Într-un bol se pun 3 polonice de ciorbă peste care se adaugă cele 4 linguri de smântână. Se amestecă încet până ajunge la consistența unui sos.

Se ia oala de pe foc și se adaugă smântâna, amestecând ușor. Vă recomand să nu mai puneți oala la fiert, pentru a evita ca smântâna să se transforme în brânză.

La final, adăugați piper, sare dacă mai este nevoie și tarhonul proaspăt tocat mărunt. Dacă nu aveți tarhon proaspăt, îl puteți înlocui cu pătrunjel verde.

Cum se servește o ciorbă ardelenească

Ciorba de porc se servește fierbinte și cel mai adesea este însoțită de un ardei iute. 

Lasă un comentariu