Chisca moldoveneasca – reteta caltabosi moldovenesti, de porc, de casa, cu orez

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, m-am reîntors la casa părintească, la mama și la tatăl meu care întotdeauna ne primesc cu brațele deschise. Și, desigur, n-ar fi Crăciun fără mâncarea noastră tradițională, așa este?

Mereu mi-a plăcut chișca, dar nu foarte multă lume se încumetă să gătească acest fel special de mâncare. De aceea, mare mi-a fost bucuria când am văzut că mama mea a pregătit chișcă pentru mine și mult mai mare i-a fost ei mirarea când am rugat-o să îmi trimită rețeta ei de chișcă.

Așa că am zis să o împart cu dumneavoastră, ca în cazul în care vă luați inima în dinți și vreți să gătiți chișcă, să știți unde găsiți cea mai bună rețetă de chișcă! Deci, să începem!

Ingrediente chișcă

Ingrediente chișcă

Ingredientele acestei rețete sunt în mare parte ușor de găsit și probabil că le aveți deja în gospodăria dumneavoastră. Rețeta prezintă totuși o particularitate specială și anume mațele groase de porc. Astfel, veți avea nevoie de:

  • Aproximativ un kilogram de carne tocată de porc
  • Două sau trei cepe de dimensiune medie
  • Aproximativ jumătate de kilogram de organe 
  • 200 de grame de orez cu bob rotund
  • Un morcov de dimensiune medie
  • Alte rădăcinoase precum țelina sau păstârnacul
  • Condimente, sare, piper, boia iute, cimbru, ienibahar
  • Mațe groase de porc

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 35 de minute

Porții: 4 porții

Cum se face chișca – Mod de preparare

Mama mea face acest fel de mâncare tradițional de obicei când prepară toba și slănina și alte preparate specifice de porc, așa că tot atunci se aleg și organele pe care le veți pune în această rețetă. 

Puteți pune splină, ficat și plămân pe care le veți spăla și apoi le veți fierbe într-un recipient în care veți pune apa cu sare, piper, două-trei foi de dafin și ienibahar. După ce au fiert, veți toca organele mărunt și le veți lăsa deoparte cât ne vom ocupa de celalte etape de preparare.

Vom curăța bine de tot mațele de porc și le vom spăla. Pentru umplură, vom începe prin a curăța și toca ceapa, pe care o vom pune la călit alături de două linguri de ulei. Când ceapa s-a înmuiat, vom adăuga 200 de ml de apă și orezul cu bob rotund.

Vom lăsa amestecul pe aragaz până când toată apa va fi absorbită și orezul se va umfla. Când va fi gata, vom opri aragazul și ne vom ocupa de carnea de porc. Vom da carnea prin mașina de tocat folosind sita mare.

Apoi, vom amesteca organele tocate orezul și ceapa și cu carnea tocată. Cu acest amestec vom începe să umplem intestinele, însă aveți grijă să nu puneți prea multă umplutură, deoarece atunci când veți găti chișca orezul se poate umfla și aceasta se va sparge.

Vom lega intestinul la capete și cu ajutorul unui ac, vom înțepa chișca din loc în loc ca să poată să respire în timp ce va fierbe, asigurându-ne, astfel, că nu se va sparge.

După ce am pregătit-o astfel, este timpul să o gătim. Aici intervine creativitatea fiecăruia, mamei mele îi place să o bage la afumătoare ca să capete o aromă puțin diferită față de felul tradițional de mâncare. 

Puteți să fierbeți chișca, să o prăjiți sau să o băgați la cuptor. Ultima metodă este, evident, cel mai sănătos mod de a consuma chișca. Trebuie doar să pregătiți o tavă cu puțină hârtie de copt, să preîncălziți cuptorul la 180 de grade celsius, să spălați și curățați morcovul, țelina și păstârnacul și să le tocați felii.

Veți așeza chișca în tavă alături de legume și veți introduce tava în cuptorul preîncălzit. După aproximativ o jumătate de oră va fi gata! O veți lăsa un pic la răcit și apoi vă puteți bucura împreuna cu familia dumneavoastră de această rețetă minunată!

Cum se servește chișca

Cum se servește chișca

Sunt multe modalități prin care puteți adapta această rețetă, fie prin adăugarea unor ingrediente suplimentare sau prin schimbarea modului de gătire a acestei rețete. Toate aceste lucruri stau la latitudinea dumneavoastră, în funcție de gusturile și preferințele dumneavoastră, dar și de restricțiile alimentare de care poate dispuneți.

Dacă vă numărați printre persoanele care sunt fani șuncă de porc, să știți că puteți adăuga în chișcă și șuncă afumată tocată cubulețe, lucru ce îi va conferi o aromă deosebită și un aspect inedit, în final prezentând un mozaic în forma finală.

Așa cum am spus mai sus, chișca poate fi gătită în mai multe feluri. Puteți să o fierbeți timp de o jumătate de oră în apă cu condimente, să o lăsați la răcit și să o serviți ca aperitiv pe un platou cu tot felul de preparate tradiționale din carne de porc! De pe acest platou nu poate lipsi, desigur, ceapa și slănina afumată! 

Puteți ca după fierbere să puneți la încins puțină untură într-o tigaie și să puneți chișca la rumenit pe ambele părți. Astfel, ea va deveni un pic crocantă și vă veți bucura de o un aperitiv extrem de gustos, care, alături de o salată de legume, poate fi considerat un fel principal de succes, iar invitații dumneavoastră cu siguranță vor fi surprinși de dibăcia de care dați dovadă când vine vorba de gătit!

Chișca moldoveneasca

Mama mea pregătește și o ciorbă acruță cu chișcă și legume, pe care nu am mai văzut-o preparată la altă gospodine, probabil din cauza că nu oricine se încumetă să prepare chișcă acasă. Este asemănătoare la gust cu ciorba de perișoare, însă mult mai gustoasă datorită porțiilor de chișcă afumată pe care mama mea le adaugă. Chișca trebuie să fie neapărat afumată pentru a reuși să suprindeți savoarea intensă al acestui preparat! 

Acestea fiind spuse, sper că vă veți bucura împreună cu familia dumneavoastră de aceste preparate tradiționale românești, precum este chișca. Pentru mine, nu există sezon friguros fără acest preparat. Sărbătorile de iarnă vin acompaniate de mese copioase în familie, la care mă asigur că includ în platourile de aperitive și chișca de casă, cu carne de porc și orez, care ne place atât de mult!

Lasă un comentariu