Chiftele de post din cartofi – reteta, ingrediente, mod de preparare

Cu toții avem nevoie din când în când de o pauză de la consumul de carne. Experții recomandă să consumăm carne cu moderație, pentru a avea o alimentație sănătoasă și o dietă cât mai diversificată. Este important ca uneori să lăsăm corpul să se detoxifieze în anumite perioade, aducând un aport mai mare de legume în alimentația noastră pentru a ne fortifica sistemul imunitar și pentru a ne asigura că beneficiem de toate vitaminele și mineralele necesare pentru o viață echilibrată și armonioasă!

Însă ca bucătari, câteodată devine foarte dificil să pregătim feluri de mâncare apetisante, mai ales dacă excludem carnea din ingredientele principale! De aceea, astăzi vă propun o soluție foarte rapidă și delicioasă, o rețetă care va rezolva toate inconvenientele noastre într-o clipită!

Este vorba despre minunatele chiftele din cartofi, fragede, aromate, delicioase și foarte ușor de pregătit! În continuare vă voi prezenta modul de pregătire al acestora, pas cu pas, astfel încât și dumneavoastră să vă puteți bucura de această rețetă simplă!

Ingrediente chiftele de post din cartofi 

Ingrediente chiftele de post din cartofi

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care cel mai probabil le aveți deja în gospodăria dumneavoastră. Dacă nu, nu vă faceți griji, le veți găsi cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de:

  • jumătate de kilogram de cartofi fierți
  • Aproximativ 200 de grame de brânză rasă
  • Două ouă medii
  • Sare
  • Piper
  • Pesmet
  • Verdeață tocată mărunt, pătrunjel, mărar

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 20 de minute

Porții: 5 porții

Cum se fac chiftelele din cartofi – Mod de preparare    

Cum se face compozitia de chiftele din cartofi cu branza? 

Cum se face compozitia de chiftele din cartofi cu branza?

Cartofii fierți și răciți vor fi dați pe răzătoarea cu ochiuri mari astfel încât vom obține um amestec cu o textură aparte și o consistență destul de densă. Nu este în regulă să folosiți un blender pentru această etapă deoarece pasta pe care obțineți este mult prea lichidă pentru amestecul pe care ne dorim să îl pregătim. De asemenea, dacă s-a întâmplat să rămâneți cu piure de cartofi de pe o zi pe alta, este cel mai bine să îl folosiți pentru aceste chiftele decât să îl reîncălziți.

Acum, vom trece la următorul pas: adăugarea brânzeturilor. Pentru această rețetă se potrivește orice tip de brânzeturi aveți prin frigider, singura condiție pe care trebuie să o respecte este să fie uscată și tare. Vom trece și brânzeturile tot pe răzătoarea cu ochiuri mari.

În continuare, vom adăuga și ouăle și puțină sare, în funcție de cât de sărată este brânza pe care am adăugat-o deja.  Puteți să adăugați și usturoi mărunțit, ceapă verde, mărar și pătrunjel tocate mărunt și orice alte ierburi aromatice mai doriți să adăugați în componența acestor chiftele. La sfârșit, vom adăuga și o lingură de pesmet și vom frământa tot amestecul cu mâna.

Cum se portioneaza si se modeleaza chiftelele din cartofi? 

Cum se portioneaza si se modeleaza chiftelele din cartofi?

Deși majoritatea rețetelor de chiftele obișnuite se porționează cu mâna, pentru aceasta este recomandat să folosim o lingură de înghețată pentru porționarea compoziției. O să ne ușureze mult sarcina, deoarece compoziția acestor chiftele este mult mai lipicioasă decât a altor tipuri de chiftele pe care le-am mai preparat în trecut.

Vom avea nevoie de un platou pe care vom presăra pesmet din plin. Vom așeza una câte una chifteluțele formate și le vom tăvăli prin pesmetul de pe platou. Pesmetul este folosi pentru a nu pemite uleiului din tigaie să fie absorbit în interiorul compoziției chiftelelor, acționând ca o barieră protectivă.

O să vedeți ce frumos se vor prăji aceste chiftele! Nu sunt deloc genul cărora se îmbibă în ulei și devin grețoase, arată foarte bine, rumenite pe toate părțile și sunt foarte gustoase. Haideți să vedem cum se prăjesc!

Cum se prajesc chiftelele de cartofi cu branza?

Pentru această etapă, vom avea nevoie de o tigaie adâncă, cu pereții înalți, în care vom pune aproximativ 500 de ml de ulei de floarea soarelui la încins. Vom testa dacă uleiul s-a încins suficient presărând puțin pesmet în el, dacă acesta se va ridica instant la suprafață înseamnă că putem începe să prăjim chiftelele.

Stratul de ulei trebuie să fie suficient de mare încât chiftelele să plutească în el și să nu atingă fundul tigăii. Vom pune chiftelele în tigaie și le vom lăsa până când se vor rumeni pe o parte, după care le vom întoarce și vom aștepta să se rumeneasca și pe cealaltă parte. Când vor fi gata le vom scoate într-un platou în care am pus șervețele de bucătărie absorbante, astfel încât să scăpăm de excesul de ulei.

Cum se servesc chiftelele din cartofi 

Cum se servesc chiftelele din cartofi

Ce minunăție de chiftele am preparat împreună! Ce aromate și cât de fragede pot fi acestea, vă spun sincer că nici chiftelele de carne nu au asemenea aromă și gust intens pe care îl au chiftelele de cartofi cu brânză și ceapă verde!

Mie cel mai mult îmi place să le consum cât sunt fierbinți, servite alături de un sos de smântână cu mărar și puțin usturoi, sunt atât de răcoritoare și fragede încât niciodată nu îmi rămân de pe o zi pe alta! Sunt perfecte servite alături de o salată cu legume proaspete din grădină, salată verde, roșii, ceapă, castraveți drese cu puțină zeamă de lămâie și ulei de măsline, sare și piper! Gustul este de nedescris!

Puteți să le pregătiți cu succes și drept garnitura altor preparate mai complexe, cum ar fi rața la cuptor, însă merg de minune și servite ca fel principal! Se rumenesc frumos și nu rețin ulei, datorită pesmetului care acționează ca un strat protector pentru compoziția din interior!

Bunica mea obișnuia să fiarbă chiar și morcov și să adauge în amestecul inițial al acestor chifteluțe și uite așa ne păcălea dânsa și mai mâncam și legume pe lângă carne! Chifteluțele dânsei au supraviețuit timpului și mi-ar plăcea ca ea să știe că noi încă ne mai bucurăm de ele!

Sper că și dumneavoastră v-a făcut plăcere să pregătiți aceste chifteluțe delicioase de cartofi cu brânză alături de mine! 

Lasă un comentariu