Chec de post cu nuca pufos cu apa minerala – reteta

În copilăria mea, nimic nu era mai frumos decât vizitele la bunici, unde abia așteptam să ajung ca să văd ce bunătățuri a mai pregătit draga mea bunică, o gospodină desăvârșită care mereu ne surprindea cu câte ceva bun și gustos!

Adevărata provocare pentru dânsa era însă în perioada de post, însă chiar și atunci se ambiționa să ne gătească și câte un desert, pentru că știa cât de mult ne plăceau nouă, copiilor, deserturile dânsei! De cele mai multe ori, punea repede un chec delicios de post la cuptor, pufos și aromat cum numai la dânsa am gustat! Îl servea cald, cu dulceață de vișine sau de căpșuni și rareori mai rămânea și o a doua porție din acest desert!

Așa că astăzi, vom trece în revistă rețeta bunicii mele de chec de post, pufos, aromat și ușor de pregătit pentru ca și dumneavoastră să vă amintiți cu drag de perioada copilăriei! Să începem!

Ingrediente chec de post 

Ingrediente chec de post

Ingredientele de care veți avea nevoie pentru a pregăti această rețetă sunt ingrediente simple, pe care cu siguranță le veți găsi în gospodăria dumneavoastră, așa cum și bunica mea le găsea. Iar dacă nu, nu vă faceți griji, aceste ingrediente sigur vor fi disponibile la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de:

  • Două căni de făină
  • cană de zahăr
  • Jumătate de cană de ulei
  • Un pliculeț de zahăr vanilat
  • cană de apă
  • Un pliculeț de praf de copt
  • Trei linguri de nucă de cocos
  • Două linguri de cacao
  • Două linguri de dulceață de căpșuni

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 50 de minute

Porții: 8 porții

Cum se face chec de post – Mod de preparare 

Cum se face chec de post - Mod de preparare

Vom începe prin a pune la preîncălzit cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius în cazul cuptoarelor electrice. Acest desert se prepară foarte repede, astfel încât e bine să începem prin a pune cuptorul la preîncălzit.

Vom pregăti un recipient în care vom pune zahărul, uleiul, făina și zahărul vanilat, adăugând apoi apa. Puteți folosi și apă minerală dacă vreți, veți obține un chec mai pufos și mai aerat. Făina se va cerne de preferat înainte de a fi adăugată în amestec.

Cu ajutorul mixerului, vom amesteca această compoziție până vom obține un amestec omogen, fără cocoloașe. Apoi, vom separa în două vase diferite compoziția.

 Într-unul dintre acestea, vom adăuga cele două linguri de cacao și cele două linguri de dulceață de căpșuni. Puteți adăuga orice fel de dulceață doriți, mie îmi place cea de afine sau de căpșuni, însă puteți folosi și de vișine sau de gutui. Vom amesteca apoi cu mixerul în această compoziție.

În celălalt vas, vom adăuga nuca de cocos și vom amesteca cu mixerul după ce i-am curățat paletele înainte. Apoi, vom începe să pregătim tava în care vom găti checul. Puteți să o tapetați fie cu hârtie de copt, ca să ne asigurăm că nu se va lipi checul de pereții tăvii sau fie prin ungerea tăvii cu puțin ulei și apoi, prin tapetarea cu un pic de făină astfel încât să creem un strat protector.

Vom turna apoi alternativ compozițiile, puțin din cea cu cacao și dulceață, puțin din cea cu cocos, până când se va umple tava. Vom introduce apoi tava la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute.

Acesta va fi gata atunci când va părea rumenit pe deasupra. Cel mai bine este să faceți un test cu o scobitoare, inserând în chec o scobitoare curată și uscată. Dacă nu se va lipi aluatul de aceasta, înseamnă că acest chec de post este gata copt și poate fi scos de la cuptor!

Cum se serveste chec de post 

Cum se serveste chec de post

Odată ce s-a răcit, puteți să pudrați acest chec cu zahăr vanilat și să-l porționați după preferințele dumneavoastră! Puteți să îl serviți atât rece, cât și cald, după cum vă doriți!

Mie îmi place să servesc dimineața cafeaua alături de o bucată de chec de post cu dulceață. Mi se pare un desert foarte ușor, checul fiind foarte pufos și aerat, nesfărâmicios și aromat! 

Această rețetă este deosebit de ușor de pregătit și aroma checului de post este una deosebită. Particularitatea acestei rețete este dulceața din interiorul checului, care îi dă o savoare deosebită și un aspect specific, de mozaic colorat! 

Sper că v-a fost ușor să urmați această rețetă de chec de post alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți un chec de post aerat și pufos!

Lasă un comentariu