Cartofi cu usturoi la cuptor, inabusiti, rantaliti, la tigaie, taranesti

De vreme ce perioada postului se apropie, m-am gândi că n-ar strica să adaug încă o rețetă simplă de post pentru a diversifica puțin meniul. Noi mereu ne străduim să ținem toată perioada postului, fiind un mod de a elimina și anumite toxine din organismele noastre. Postul este sănătos și pentru suflet, dar și pentru trup!

Așa că astăzi vom pregăti împreună minunații cartofi cu usturoi și pătrunjel, o rețetă extraordinar de simplă și delicioasă, gata numaidecât! Să începem!

Ingrediente cartofi cu usturoi 

cartofi cu usturoi la cuptor

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care cu siguranță le aveți prin gospodăria dumneavoastră! Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram de cartofi cu coajă mai tare
  • legătură de pătrunjel verde
  • 70 de ml ulei de floarea soarelui dacă țineți post sau 100 de grame unt cu cel puțin 80% grăsime 
  • Sare
  • Trei sau patru căței de usturoi

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 35 de minute

Portii: 5 porții

Cum se face cartofi cu usturoi – Mod de preparare 

cartofi cu usturoi - mod de preparare

Vom spăla bine de tot cartofii sub un jet de apă rece, astfel încât aceștia să fie curați când îi vom pune la fiert. În apa în care vom pune cartofii să fiarbă vom pune trei linguri de sare de bucătărie. Cartofii îi vom fierbe în coajă, astfel încât să se pătrundă uniform și să nu se strivească.

Trebuie să alegeți un soi de cartofi care nu este făinos și care nu se sfărâmă ușor. Cei mai potriviți ar fi cartofi roșii, deoarece tind să aibă coajă mai groasă decât cei albi. Îi veți fierbe pentru aproximativ o jumătate de oră, după care îi veți încerca cu o furculiță și îi veți mai lăsa la fiert dacă nu sunt gata.

Cartofii își vor lua din apă toată sarea de care au nevoie și astfel veți obține un preparat mult mai savuros decât ar fi dacă nu ați fierbe cartofii în apă cu sare.  După ce s-au fiert, urmează să scurgem apa cartofilor și să-i trecem prin mai multe ape reci ca să se răcească un pic mai repede.

Îi vom lăsa la răcit în apă rece pentru ca coaja să devină mai ușor de curățat când se vor răcori. Vom scurge apoi apa și vom începe să curățăm cartofii cu mâna, pur și simplu desprinzând coaja de pe ei. Ar trebui să se desprindă ușor, fără să se rupă bucăți de cartof.

Apoi, urmează să secționăm cartofi în bucăți de dimensiune potrivită, în funcție de mărimea inițială a  acestora. Vom pregăti o tigaie în care vom pune uleiul de floarea soarelui la încălzit, având grijă să nu îl încingem multe prea tare. Dacă optați pentru rețeta cu unt, aveți grijă să nu încingeți nici untul foarte tare și neapărat folosiți unt care conține cel puțin 80% grăsime ca să vă asigurați că veți găti un preparat delicios.

Cât timp se încălzește uleiul, vom curăța cățeii de usturoi și îi vom pisa. În tigaia cu uleiul încălzit, vom pune și usturoiul, având grijă să nu aibă timp să se ardă, deoarece uleiul va căpăta un gust amar. Apoi, vom opri focul aragazului și vom strecura uleiul de usturoiul pisat, punând uleiul într-un alt recipient.

Între timp cartofii îi vom pune într-o tigaie curată pe aragaz la foc mediu. Vom stropi bucățile de cartofi cu uleiul pregătit anterior și îi vom lăsa să se rumenească. Aveți grijă dacă folosiți o spatulă să nu îi striviți.

După ce vor fi gata, vom opri focul aragazului. Vom lua legătura de pătrunjel și o vom trece printr-un jet de apă rece. Vom toca pătrunjelul mărunt și îl vom presăra peste cartofii cu usturoi pe care i-am pregătit! Poftă bună!

Cum se serveste garnitura de cartofi cu usturoi 

Cum se serveste garnitura de cartofi cu usturoi

Cartofii cu usturoi pregătiți urmând această rețetă sunt o alternativă de garnitură minunată pentru orice fel de mâncare ați preparat, în mod special în perioadele în care țineți post! Astfel încât puteți servi acest preparat cu șnițele din soia sau legume pane și gusturile și aromele se vor complementa minunat!

Cartofii cu usturoi merg de minune serviți și alături de preparate din carne, cum ar fi rasol de rață la cuptor sau doradă la cuptor! Deși este o garnitură simplă, este deosebit de aromată și de gustoasă astfel încât nici cei mai greu de mulțumit invitați nu o vor refuza atunci când îi vor simți mirosul deosebit!

Sper că v-a plăcut această rețetă și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să preparați o garnitură delicioasă așa cum este cea de cartofi cu usturoi!

Lasă un comentariu