Cartofi cu branza la cuptor – cu ou si smantana?

Cartofi cu brânză la cuptor, o mancare delicioasa și atat de ușor de preparat sunt! În anii mei de studenție, mama mea obișnuia mereu să includă o porție din acest preparat în pachetul pe care mi-l trimitea așa că zilele acestea am devenit un pic nostalgică și m-am gândit să-l pregătesc și eu.

Acest fel de mâncare poate fi o garnitură minunată în cazul mâncărilor precum carnea de porc la cuptor sau chiar peștele! Vă veți surpinde invitații prin complementarea perfectă a savorii cartofilor la cuptor cu textura cremoasă a brânzei care subliniază perfect consistența acestui preparat franțuzesc!

Rețeta cartofilor cu brânză la cuptor este una foarte rapidă și care necesită minim efort din partea dumneavoastră! În continuare, voi prezenta această rețetă de cartofi cu brânza la cuptor pentru ca și dumneavoastră să vă puteți bucura de ea!

Ingrediente cartofi cu branza la cuptor

Ingrediente cartofi cu branza la cuptor

Ingredientele necesare pentru prepararea acestei rețete sunt ingrediente simple, de care dispune toată lumea în gospodărie sau care se găsesc cu ușurință la aprozar sau la magazinele alimentare. Veți avea nevoie de :

  • Aproximativ un kilogram de cartofi
  • 500 de ml smântână grasă pentru gătit
  • 200 grame cașcaval dat pe razatoare
  • Trei sau patru cătei de usturoi
  • Piper măcinat
  • Cimbru
  • sare

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 45 de minute

Porții: 8 porții

Cum se face cartofi cu branza la cuptor – Mod de preparare 

Vom începe prin a spăla și curăța de coajă cartofii și usturoiul. Cartofii trebuie feliați în bucățele subțiri pentru că altfel nu se vor întrepătrunde și veți avea parte de un preparat care nu va fi gătit îndeajuns. De asemenea, încercați să îi tăiați cam de aceeași dimensiune, ca tot preparatul să se gătească uniform.

Veți pregăti un amestec cu ajutorul smântânei, usuturoiului și a condimentelor. Usturoiul va fi dat prin razatoare și el. Veți începe prin a pune feliile de cartofi într-o tavă, peste care veți pune acest amestec pregătit anterior. 

Pe deasupra mie îmi place să amestec un pic de smântână pentru gătit cu cașcaval și să le pun, însă dacă nu sunteți fani cașcaval și vi se pare prea grasă rețeta, puteți pune doar puțin unt. Îi vom pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de aproximativ o jumătate de oră.

Veți verifica dacă preparatul este gata cu ajutorul unei furculițe, apăsând deasupra acestora. Dacă furculița pătrunde cu ușurință în preparat, atunci cartofii cu brânza la cuptor sunt gata!

Poftă bună!

Cum se serveste cartofi cu branza la cuptor

Cum se serveste cartofi cu branza la cuptor

Mie îmi place să adaug în compoziția care include smântână și mărar mărunțit, mi se pare că adaugă un plus de savoare întregului preparat, însă acest lucru depinde și de gusturile și preferințele dumneavoastră. Dacă nu agreați mărarul, puteți sări peste acest pas.

Puteți, de asemenea, să înlocuiți cartofii cu altă legumă, dacă nu vă plac. Puteți să puneți cartofi dulci, dovlecei, broccoli sau conopidă. Totul ține de preferințele dumneavoastră și urmând această rețetă nu aveți cum să dați greș, orice legumă ați pune în locul cartofilor, pașii de preparare vor rămâne aceeași.

Ca mod de servire, puteți servi cartofii gratinați ca fel de sine stătător sau ca garnitură pentru diverse preparate, cum ar fi carne de porc, carne de pui, pește sau chifteluțe de năut. Gusturile se completează perfect cu acest fel de mâncare hrănitor și consistent și invitații dumneavoastră vor fi surprinși de simplitatea si savoarea acestei rețete.

Pentru persoanele vegane sau vegetariene, cartofii cu brânză la cuptor sunt perfecți. Puteți considera să serviți acest fel de mâncare alături de o salată de legume sau cu alte preparate asemănătoare. Cartofii cu brânză la cuptor sunt foarte sățioși și nu necesită mult timp de preparare, fiind gata în aproximativ o jumătate de oră de la introducerea în cuptorul preîncălzit.

Puteți să vă dați frâu creativității când vine vorba de rețeta cartofilor cu brânză la cuptor. Dacă nu vă place usturoiul, puteți toca foarte mărunt puțină ceapă și o puteți căli în puțin ulei până când devine translucidă.

Cartofi cu branza la cuptor

Apoi veți adăuga ceapa în amestecul de smântână. Cartofii la cuptor cu brânză gătiți în acest fel vor avea un gust mai dulce, fiind lipsiți de aroma particulară și ușor de identificat pe care le-o conferă usturoiul, însă cu siguranță, vor fi la fel de delicioși!

Sper că v-a făcut plăcere să urmăriți această rețetă și sper că v-ați bucurat și dumneavoastră de ea la fel de mult ca și mine! Cartofii cu brânză la cuptor au devenit garnitura mea preferată și sper că îi veți încerca și dumneavoastră!

Lasă un comentariu