Cartofi copti la cuptor in coaja sau la gratar pe jar in folie de aluminiu

Câteodată garniturile pot fi o bătaie de cap chiar și pentru cei mai experimentați bucătari! Nu putem găti același fel de mâncare la nesfârșit și să ne așteptăm la același entuziasm și încântare de fiecare dată, un bucătar priceput trebuie să fie creativ și să pregătească tot felul de preparate, care mai de care mai speciale.

Pe lângă felul principal de mâncare, garnitura este de asemenea foarte importantă! O garnitură bine aleasă poate să facă diferența între un preparat de succes și unul care nu va fi reușit. De aceea, astăzi vă voi prezenta una dintre cele mai ușor de pregătit garnituri, delicioasă și care nu necesită prea mult efort din partea noastră pentru a fi pregătită: este vorba de cartofii copți la cuptor sau chiar la grătar, pe jar!

Ingrediente cartofi copti la cuptor sau la gratar pe jar

cartofi copti la cuptor - ingrediente

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram de cartofi, de preferat roz în defavoarea celor albi
  • Sare
  • Usturoi granulat
  • Două linguri de ulei de floarea soarelui

Pentru servirea cartofilor copți:

  • Un cub de unt topit
  • Mărar proaspăt
  • Pătrunjel proaspăt

Timp de pregătire: 10 minute 

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră și 10 minute

Portii: 4 porții

Cum se fac cartofii copti la cuptor in folie sau la gratar pe jar- Mod de preparare 

Cum se pregătesc cartofii pentru copt? 

Cum se fac cartofii copti la cuptor in folie sau la gratar pe jar

Vom începe prin a spăla foarte bine cartofii, trecându-i prin mai multe ape reci și apoi lăsându-i  la scurs într-o strecurătoare. Întrucât pentru această rețetă cartofii nu vor fi decojiți, este important ca procesul de spălare a cartofilor să fie realizat cu multă grijă și atenție. Vom folosi doar cartofi care sunt tari și au dimensiunile potrivite astfel încât să nu fie necesar să îi tăiem. 

Următorul pas este să îi punem într-un recipient și să începem să îi condimentăm cu sare și usturoi granulat. Apoi, îi vom muta într-o pungă și vom adăuga și uleiul peste aceștia. Dacă vă plac și alte condimente, cum ar fi de exemplu rozmarinul, acum este momentul să le adăugați, iar apoi vom închide punga ermetic și vom amesteca puțin, urmând să lăsam cartofii în această pungă timp de o jumătate de oră.

Cum se invelesc cartofii în folie de aluminiu?    

Între timp, noi ne vom ocupa de pregătirea foilor de aluminiu în care vor fi copți cartofii. În funcție de dimensiunea cartofilor pe care i-am ales, vom rupe fâșiuțe de folie de aluminiu în care îi vom înveli. Dacă nu sunteți sigură de dimensiunea acestora, puteți să luați câte un cartof după ce a trecut timpul de marinare și să îi înveliți pe rând, rupând folie de aluminiu pentru fiecare în parte.   

Un lucru important pe care trebuie să îl aveți în vedere este faptul că fiecare cartof trebuie învelit etanș, astfel încât să se coacă la abur în acest pachețel. Cartofii răscopți în acest fel își păstrează aroma naturală și au o aromă deosebită.

Cum se coc cartofii la cuptor sau la gratar pe jar

Fiind în miezul iernii, de data aceasta am ales să pregătesc această rețetă la cuptor. Cuptorul trebuie preîncălzit la treapta înaltă, adică la aproximativ 220 de grade Celsius în ceea ce privește cuptoarele electrice. Vom pune cartofii înveliți în folie de aluminiu într-o tavă și îi vom lăsa la cuptor timp de o oră, ca să se coacă foarte bine în interior.

Când pregăteam această rețetă pe grătarul cu jar, lucrurile erau mult mai simple și procesul de gătire mai distractiv. Pur și simplu „aruncam” cartofii înveliți în folie de aluminiu în jarul încins al grătarului și îi lăsam acolo timp de 15-20 de minute, în funcție de cât de puternic era focul grătarului.

Pentru varianta la cuptor, este necesar să întoarceți cartofii, cam o dată la fiecare douăzeci de minute. Aveți grijă să nu vă ardeți, deoarece folia de aluminiu este foarte încinsă în acest punct al gătirii. Vă recomand să folosiți un cleștișor de grătar pentru a întoarce cartofii.

După o oră, cartofii vor deveni mai moi, veți putea observa acest lucru atunci când veți dori să îi manevrați cu cleștele de grătar. În acest punct, vă recomand să desfaceți unul cu grijă și să verificați stadiul de rumenire al cojii. Dacă aceasta nu pare a fi foarte rumenă, vom da focul cuptorului mai mare și vom întoarce cartofii cam o dată la cinci minute, lăsându-i la cuptor pentru încă 15 minute.

După ce trece acest timp, vom testa din nou un cartof ca să verificăm dacă s-a făcut. Coaja trebuie să fie rumenă, interiorul copt și aromat iar miezul său trebuie să aibă o consistență moale! Iar aroma sa ar trebui să ne inunde toată bucătăria, atât de bine miroase!

În acest moment, cartofii noștri copți la cuptor în folie de aluminiu sunt gata!

Cum se servesc cartofii copti la cuptor in folie sau la gratar pe jar

Cum se servesc cartofii copti la cuptor in folie sau la gratar pe jar

Îi vom desface cu grijă din învelișul de aluminiu și îi vom stropi apoi cu puțin unt topit. Mie îmi place să spăl mărar și pătrunjel proaspăt pe care să le toc mărunt și apoi să le presar pe deasupra acestor cartofi copți, alături de puțină sare. 

Puteți să îi serviți cu succes alături de pulpe de pui pregătite la cuptor, alături de rasol de rață sau alături de rulouri de carne cu legume! Sunt delicioși serviți fierbinți, alături de o salată răcoritoare din legume proaspete, cu roșii, ceapă verde și castraveți! Le puteți prepara chiar și câteva sosuri delicioase pe bază de maioneză și usturoi și să promit că nu vă vor rămâne nici măcar doi cartofi după ce se va termina de servit masa!

Cartofii copți în jar sunt la fel de delicioși ca cei copți la cuptor, iar procesul de gătire este destul de permisiv, fiind posibilă atât gătirea preparatelor de carne pe grătar cât și a cartofilor înveliți în folie de aluminiu în jar!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă specială de cartofi copți la cuptor alături de mine! Poftă bună!

Lasă un comentariu