Cartofi aurii la cuptor taranesti in 2021- Reteta mancare de post pentru pomana

Cartofii sunt printre cele mai versatile legume în bucătărie și mereu la îndemână, fiind ingredient principal în multe preparate. Știai că pe piață se găsesc diferite tipuri de cartofi, în funcție de rețeta pe care vrei să gătești? De la cartofi albi clasici, la cartofi roșii, mov sau roz.

Modalitățile cele mai frecvente de gătire a cartofilor sunt prin fierbere, coacere și prăjire. De cele mai multe ori, cartofii reprezintă baza felului principal la masă. 

Cartofi aurii sunt o variantă delicioasă și sățioasă pentru prânz sau cină, în detrimentul cartofilor prăjiți. Acestea fiind spuse, îți propunem o variantă rapidă de preparare.

Ingrediente cartofi aurii

Ingrediente cartofi aurii

– 1 kg cartofi (pot fi albi sau roșii, iar dacă sunt noi, cu atât mai bine)

– sare

– piper

– boia

– oregano

– rozmarin

– ulei de floarea soarelui

– apă la nevoie pentru fiert

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: aproximativ 15 de minute dacă alegeți varianta prajită, sau 25 de minute pentru varianta la cuptor.

Timp total: 25-35 de minute.

Porții: 4.

Cum se fac cartofi aurii – Mod de preparare

Cum se fac cartofi aurii - Mod de preparare

Prepararea cartofilor aurii este foarte rapidă, trebuie doar să ai ingredientele la îndemână. Nu mai râmâne decât să te hotărăști dacă îi dorești prăjiți sau la cuptor și poți purcede la treabă.

Primul pas este de curățare și spălare a cartofilor, pentru a elimina pamântul de pe coajă și părțile necomestibile, ultima parte în special dacă sunt cartofi mai vechi. După ce i-ai spălat, îi tai cubulețe și îi pui la fiert într-o oală cu capac, acoperindu-i cu apă și puțină sare.

Mare atenție să fie fierți doar pe jumătate, pentru a nu se zdrobi. Ideal este să îi pui la fiert la foc mic și să îi verifici după 10 minute. Până fierb cartofii, pornești cuptorul pentru preîncâlzit la 180 grade Celsius, în cazul în care alegi variabta mai sănătoasă.

O dată fierți, cartofii se strecoară și se așează într-un vas, peste care poți adăuga câteva linguri de ulei și condimente. Aici poți fi flexibil în arome, plecând de la clasicele sare, piper și boia, ajungând la oregano și rozmarin. Se amestecă ușor cu o spatulă doar cât să se întrepătrundă ingredientele și cartofii să rămână întregi.

Pregătești tava cu ulei, întinzi cartofii în ea, apoi o asezi în cuptor pentru aproximativ 25 de minute, verificându-I periodic. Varianta la tigaie necesită ulei încins în care se pun cartofii pentru 15 minute, acoperiți cu cap și amestecați din când în când cu o spatulă. Sunt gata după ce au o crustă aurie și crocantă.

Cum se servesc cartofii aurii

Cum se servesc cartofii aurii

Cartofii auri sunt o masa ușoară, fiind serviți ca fel principal alături de o salată de crudițăți sau murături, find o alegere potrivită pentru o masa rapidă. Pentru un plus de savoare, poți să îi stropești cu mujdei de usturoi sau muștar.

Alături de orice tip de carne, cartofii aurii sunt o garnitură apreciată. Pentru persoanele vegetariene, friptura și snițelele din soia sau alte legume înlocuiesc cu succes carnea. 

Lasă un comentariu