Carnati de casa de porc afumati, ardelenesti, traditionali si gustosi – reteta

Mezelurile sunt o alegere foarte populară în ceea ce privește alimentele care nu trebuie să lipsească de la o masă, însă cu toții știm că alternativele disponibile în comerț sunt departe de a fi o alegere sănătoasă. Mezelurile din comerț au în componența lor o multitudine de e-uri nesănătoase, chimicale, conservanți și coloranți pentru a le face mai atractive din punct de vedere estetic și pentru ca producătorii să se asigure că marfa acestora va rezista mai mult timp în magazine.

De aceea, vă recomand să pregătiți orice tip de mezel acasă, precum carnati de casa pentru a știi sigur că alegerile dumneavoastră sunt cele mai sănătoase. Dacă vom consuma mezeluri de casă, acest lucru nu înseamnă că ele sunt mai puțin delicioase, sub nicio formă! Astfel, astăzi vă voi prezenta câteva sfaturi în ceea ce privește în mod special cârnații de casă, însă puteți aplica o parte din aceste sfaturi și când pregătiți alte mezeluri speciale!

Am întâlnit multe rețete pe parcursul vieții mele de bucătar, care mai de care mai ciudate din punctul meu de vedere. Cârnații tradiționali pe care îi pregătim noi nu au pic de apă adăugată în compoziția lor, nu sunt înțepați și nu se usucă și devin greu de consumat. Cârnații trebuie să fie încă fragezi, chiar dacă sunt afumați!

Veți vedea cât de ușor este să pregătiți în confortul casei dumneavoastră cei mai buni cârnați de casă pe care i-ați gustat vreodată și cât de curate sunt ingredientele din rețeta acestora, garantându-vă un preparat sănătos!

Istoria mezelurilor românești din Transilvania si Banat 

carnati de casa

La mine în familie se prepară mezeluri românești încă de când mă știu, iar rețetele pe care le folosesc membrii familiei mele au fost moștenite din generație în generație, pentru că întotdeauna am preparat carnati de casa în preajma Crăciunului.

Fie că este vorba de cârnați, tobă, caltaboși sau lebăr, familia mea întotdeauna s-a asigurat că mezelurile făcute după rețeta bunicilor nu lipsesc de la masă. Rețetele au fost adaptate, modificând mixurile de condimente utilizate după gusturile fiecărui membru.

Desigur, și metodele de preparare s-au schimbat odată cu avansarea tehnologiei, însă acest lucru nu poate însemna decât o schimbare în bine, scurgandu-se timpul de preparare și eliminându-se posibilitatea formării bulelor de aer în interiorul cârnaților. 

O să vă prezint în continuare rețeta noastră specială de cârnați de casă, pas cu pas, astfel încât și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră să vă puteți bucura de mezelurile noastre de casă, sănătoase și delicioase!

Cand se fac carnatii de porc? 

Cand se fac carnatii de casa de porc?

Familia mea prepară cârnați de porc în preajma Crăciunului, atunci când se taie porcul. Tatăl meu crește un porc în fiecare an, deci carnea pe care o folosim este întotdeauna curată și de proveniență cunoscută și proaspătă. Există un alt motiv pentru care cârnații se prepară de obicei în această perioadă și acesta este strâns legat de temperatura la care preparăm cârnații.

Cârnați de casa preparăm neapărat la temperaturi sub 5 grade Celsius, pentru că necesită un proces complex de zvântare și uscare ce nu poate fi realizat vară, din cauza căldurii.

Știu că nu multă lume se mai ocupă cu creșterea porcilor, așa că vă sfătuiesc să întrebați la măcelăriile locale când se aduce marfă proaspătă și să cumpărați carne macră, de lucru, atunci. Așa vă asigurați că veți folosi carne proaspătă, o veți da dumneavoastră prin mașina de tocat și puteți ajusta și cantitatea de grăsime pe care o veți folosi pentru a face cârnații.

Ce carne alegem pentru carnatii de porc? 

Cei mai buni cârnați pe care îi veți gusta, suculenți și fragezi sunt cei din carne de porc! Carnea de porc are o cantitate perfectă de grăsime în componența ei, așa că folosind acest tip de carne vă veți asigura că nu obțineți cârnați foarte uscați și greu de servit. 

Mai târziu, când vă veți specializa în arta pregătirii mezelurilor de casă, puteți face un amestec din carne de porc și de vită pentru cârnați.

Deci ce fel de bucăți de carne folosim pentru a prepara cârnații? Carnea de porc folosită trebuie să fie mai grasă, așa că vom folosi fie pulpa de porc cu grăsime, fie piept de porc, ceafa, spată. Nu vom folosi mușchiuleț sau cotlet pentru a nu face risipă, aceste bucăți pot fi folosite pentru a pregăti alte preparate delicioase și nu are rost să le înfrunțim la cârnați.

Din amestecul pe care l-am creat, 20% trebuie să fie grăsime și restul carne. Vă recomand să cântăriți carnea pe care o veți folosi întrucât lucră cu proporții și așa va fi mai ușor să știm ce cantități de ingrediente vom folosi.

Vom toca această carne cu ajutorul unui aparat de tocat carne, folosind o sită cu ochiuri mai mari, astfel încât amestecul pe care îl vom obține nu va fi o pasta foarte fină. Neapărat vom lucra cu carnea de porc în spații cu temperatura scăzută.

Ce usturoi se foloseste si cat se pune pentru carnatii de porc? 

Așa cum am mai spus, neapărat cântăriți carnea pe care o veți folosi, deoarece lucrăm extrem de mult cu proporții. În ceea ce privește usturoiul, vom adăuga aproximativ 30 de grame de usturoi pentru un kilogram de carne.

Neapărat folosim usturoi românesc, astfel încât acesta se oxidează mai greu și nu se înnegrește. Vom curăța usturoiul și vom folosi mojarul și pistilul pentru a-l mărunți. Puteți să folosiți de asemenea, un blender pentru a mărunți usturoiul, însă aveți grijă să nu adăugați apă amestecului. 

Vom folosi doar pasta de usturoi mărunțit pe care am obținut-o, fără să adăugăm nicio cantitate de apă în aceasta.

Ce sare (cu iod sau fara) folosim si cata punem la carnatii de porc? 

Ce sare (cu iod sau fara) folosim si cata punem la carnatii de casa de porc?

Sarea pe care o vom folosi pentru a pregăti cârnații este același tip de sare pe care îl folosim atunci când punem castraveți la murat în saramură, sare cu cristale mare, grunjoasă, însă fără iod. O veți găsi de cumpărat la saci de 5 kilograme.

Pentru că lucrăm cu proporții, va trebui să adăugați aproximativ 20 de grame de sare la un kilogram de carne. Aveți grijă să respectați aceste proporții întrucât sarea este conservantul natural principal al mezelurilor de casă, iar noi chiar nu ne dorim să adăugăm alte tipuri de conservanți artificiali.

Ce condimente se pun la carnatii de casa, de porc? 

Familia mea folosește un anumit mix de condimente pregătit de noi, care este pe placul tuturor. Aici intervine partea în care fiecare dintre dumneavoastră trebuie să găsească amestecul perfect de condimente care se potrivește preferințelor dumneavoastră, însă oricum, eu vă recomand să descoperiți acest amestec pe cont propriu și să nu folosiți mixurile disponibile în comerț.

Noi folosim în principal un mix de usturoi, sare grunjoasă neiodată, piper și boia de ardei dulce. Puteți adăuga și chimen și orice alt fel de condiment care vă face plăcere, de exemplu fulgi de chili dacă doriți să pregătiți un mezel mai iute.

Usturoiul va fi mărunțit și nu vom folosi fulgi de usturoi, de asemenea, nu vom adăuga apă în pasta pe care am obținut-o. De asemenea, atunci când alegem boia, trebuie să aveți în vedere câteva aspecte, în special culoarea sa care ar trebui să fie de un roșu intens, nu maro sau cărămiziu.

Cantitatea de boia pe care noi o folosim este de 20 de grame pe kilogramul de carne. Puteți pregăti un amestec boia ardei dulce cu boia ardei iute, dacă preferați cârnații puțin iuți, însă aveți grijă cu cantitățile pe care le folosiți, să nu fie mult prea iuți și greu de consumat.

Pe lângă aroma specifică pe care o conferă boia cârnaților, nouă ne place mult și culoarea pe care acesta o aduce. Cârnații devin ușor roșiatici, par a fi proaspeți și se gătesc mult mai frumos decât atunci când nu au boia în compoziția lor și sunt cenușii și monotoni. 

Cât piper se pune la 1 kg de carne pentru cârnați de casa? 

Cât piper se pune la 1 kg de carne pentru cârnați de casa?

În ceea ce privește piperul , cantitatea de piper pe care o vom folosi depinde foarte mult de calitatea și tipul acestuia. Dacă vom folosi piperul boabe, acesta este mult mai iute decât cel măcinat așa că trebuie să ajustăm cantitatea potrivită.

Noi măcinăm piperul în casă și folosim în jur de 5 grame de piper la un kilogram de carne. Dacă folosiți piper gata măcinat din comerț, țineți minte că acesta este mult mai slab, așa că este posibil să fie necesară o cantitate mai mare de piper.

Este foarte important să folosim condimente cu o calitate crescută, pentru că acestea garantează succesul preparatului nostru. Optați pentru condimente ce se găsesc în ambalaje de plastic bine sigilate, astfel încât să ne asigurăm că nu și-au pierdut aroma și vor conferi savoare preparatului nostru.

Pungile de hârtie subțiri lasă aromă să scape, iar condimentele devin nefolositoare și își pierd savoare și puterea decondimentare. Dacă puteți, măcinați-vă chiar dumneavoastră condimentele ca să vă asigurați că sunt proaspete.

Sa punem chimen la carnatii de casa de porc? 

Sigur că puteți adăuga și chimen în amestecul de carne de porc! Vom măcina semințele de chimen cu ajutorul unei râșnițe și le vom adăuga în amestec, frământând carnea pentru omogenizare. Eu adaug de obicei aproximativ 10 grame de chimen la kilogramul de carne tocată de porc. 

Chimenul oferă o aromă aparte cârnaților, pe care nu o veți întâlni la toate tipurile de cârnați întâlniți în comerț. Este foarte aromat și mie îmi place să îl folosesc cu drag în această rețetă. Se spune că semințele de chimen se folosesc în mod tradițional în cârnații ungureși.

Ce alte ierburi aromatice sau mirodenii sa punem în cârnații de casa de porc?

Așa cum v-am mai spus, puteți folosi orice fel de ierburi aromatice doriți pentru a crea mixul perfect de condimente, potrivite pentru gusturile dumneavoastră. Fie că este vorba de busuioc, cimbru, boabe de muștar sau coriandru, este necesar să experimentați puțin până veți găsi combinația perfectă de mirodenii.

Am văzut rețete în care se adăuga chiar și vin alb, însă acei cârnați nu erau pregătiți pentru a fi afumați, rețeta era una care se pregătea pentru a fi gătiți și consumați imediat după ce au fost preparați. 

Experții măcelari adaugă și un strop de zahăr în amestecul de carne cu mirodenii. Nu foarte mult, 5 grame de zahăr pentru un kilogram de carne tocată de porc, aceasta fiind cantitatea perfectă pentru a le aduce o strălucire și un luciu aparte cârnaților noștri de casă.

După ce ne-am pregătit toate ingredientele, am trecut carnea prin mașina de tocat, am mărunțit usturoiul și ne-am pregătit tot restul condimentelor, este timpul să începem prepararea cârnaților delicioși de casă.

De ce sa tinem cont cand pregatim carnatii de casa de porc? 

De ce sa tinem cont cand pregatim carnatii de casa de porc?

Neapărat încăperea în care vom pregăti cârnații trebuie să aibă o temperatură scăzută. Vom folosi doar apă rece, vase care nu au fost încălzite, tot procesul de preparare având loc „la rece”.

Ingrediente carnati de porc 

Pentru a pregăti această rețetă de cârnați de porc, veți avea nevoie de următoarele ingrediente

  • Aproximativ 6 kilograme de pastă de carne tocată, adică 5 kg de carne de porc și 1 kg slănină
  • 20 de grame de sare la kilogramul de carne/  120 de grame sare
  • 5 grame de piper la kilogramul de carne/ 30 de grame piper
  • 30 de grame de usturoi la kilogramul de carne/ 180 de grame de usturoi
  • 20 de grame de boia de ardei dulce/ 120 de grame de boia
  • 10 m de intestine de porc

Timp de pregătire: 2 ore

Timp de gătire

Timp total: 2 ore

Porții: 24 de fire de cârnați de porc

Cum se fac carnatii de porc – Mod de preparare 

Cum se face pasta de carnati de porc? Cum framantam carnea tocata cu condimentele? 

Cum se fac carnatii de porc - Mod de preparare

Familiea mea obișnuia să scoată o masă de lucru chiar afară și în acest fel pregăteam cârnații, fiind și mult mai ușor de curățat spațiul de lucru după aceea, când am terminat de asamblat. Vom pune toată carnea tocată într-un vas de dimensiuni corespunzătoare, eu de obicei foloseam un lighean mare.

Peste masa pe care o scoteam afară, punem o mușama groasă fixată cu ținte mici, astfel încât să nu își modifice poziția în timp ce lucrăm. După ce terminăm, vom arunca această mușama pentru că se îmbibă cu mult prea multă grăsime ca să mai poată fi folosită. Dacă lucrați în interior, asigurați-vă că veți pune un strat protector pe suprafețele de lucru.

Deoarece trebuie să respectăm cu sfințenie proporțiile, va fi necesar să cântărim toate condimentele pe care le vom adăuga în carne. Maeștrii măcelari recomandă să adăugați condimentele pe rând și să gustați din când în când pasta de carne, ca să vă asigurați că gustul său este conform preferințelor dumneavoastră sau să puteți faceți ajustările necesare în cazul în care ați adăugat prea mult dintr-un anumit ingredient.

Se pune apa in carnea pentru carnati? 

Unele gospondine tind să facă acest lucru pentru că amestecul pe care l-am creat este foarte dificil de frământat datorită consistenței sale. În niciun caz nu vom adăuga apă în carnea pentru cârnați, deoarece țelul nostru este să afumăm cârnații și să îi deshidratăm, nu să adăugăm și mai multă apă în compoziția acestora.

Nu lungim compoziția prin adăugarea apei, ci frământăm carnea așa cum este ea. Cârnații pe care îi vom pregăti nu se vor stafidi, ne dorim să îi afumăm, însă nu ne dorim ca apa să se evapore forțat din interiorul acestora. Nu va fi necesar să înțepați membrana cârnaților, nu va fi necesar să puneți ziare sub aceștia când îi lăsați să se zvânte, o să vedeți că amestecul pe care îl obținem nu o să fie lichid.

Veți avea nevoie de multă forță fizică pentru a frământa amestecul în vederea omogenizării ingredientelor și, dat fiind faptul că afară este foarte rece, carnea este rece și ea, acest proces poate fi unul în care vom întâmpina anumite dificultăți. Cel mai bine este să se ocupă bărbații din gospodărie de acest lucru, de preferat cu schimbul deoarece procesul de frământare durează uneori chiar și o oră.

Când este momentul să ne oprim din frământat? Ei bine, există o procedură pe care trebuie să o urmați: veți lua în palmă o cantitate de carne, iar dacă întoarceți palma, aceasta ar trebui să nu cadă. Atunci, vă puteți opri din frământare și puteți trece la pasul următor.

Cum se face proba cârnaților cu chifteaua prăjită?

După ce terminăm de frământat, iar mirodeniile pe care le-am adăugat în amestecul inițial s-au omogenizat, este momentul să gustăm amestecul ca să ne asigurăm că avem proporțiile exact în acesta.

Vom pregăti chifeluțe dintr-o cantitate mică de carne, pe care le vom prăji într-o tigaie de dimensiuni potrivite. Le vom rumeni pe toată suprafața acestora, apoi le vom scoate și vom aștepta să se răcească înainte de a le gusta.

Este necesar să gustăm amestecul preparat, astfel încât să putem face eventuale corecții dacă este necesar. Țineți minte că sarea va rămâne în aceeași cantitate în cârnații noștri, însă aceștia se vor deschidrata într-o anumită măsură, așa că aveți grijă cu cantitatea de sare pe care o adăugați în amestec.

În continuare vom lăsa carnea să stea aproximativ o oră la frigider, acoperind vasul în care este cu folie alimentară sau cu un capac. Noi vom trece acum să ne ocupăm de intestinele de porc pe care le vom folosi.

Cum se pregătesc mațele (membranele, intestinele) pentru cârnați? de câți metri de mate avem nevoie? 

Cum se pregătesc mațele (membranele, intestinele) pentru cârnați? de câți metri de mate avem nevoie?

Și de această dată vom lucra tot cu proporții. Din generație în generație, noi ne-am ghidat după faptul că pentru un metru de intenstin subțire vom folosi aproximativ un kilogram de amestec de carne de porc. Eu de obicei cumpăr dublu, pentru că cele de cumpărat de multe ori vin deja pleznite sau ciupite și dacă nu sunt bune, e mai bine să am de rezervă.

De obicei intestinele de porc le cumpăr, pentru că vin deja curățate și mă scapă de un chin. Mama mea obișnuiește să le curețe dânsa, pentru că știe cum să facă acest proces astfel încât să nu ciupească mațele și să rămână intacte. 

Vom pune apoi aceste intestine în apă rece și le vom spăla foarte bine. Vom ține un capăt al unei bucate și vom lăsa un jet subțire de apă rece să curgă în ele, verficând astfel și dacă este rupt intestinul sau nu. Le vom și descurca în acest mod și le vom lăsa separate pe grămăjoare, astfel încât să ne fie mult mai ușor când vom începe umplerea cârnaților.

Cum umplem matele cu carne? 

Familia mea folosește o mașină de umplut cârnați, din modelul celor manuale, nu electrice. Nouă ne place acest model deoarece ni se pare că sunt mai ușor de controlat.  Fixăm mașina de blatul mesei pe care o vom folosi și rulăm intestinul până la capăt pe manșonul aparatului. 

Următorul pas este vital pentru succesul cârnaților nostru. Va fi necesar să pregătim niște bile compacte de carne pe care să le introducem cu putere în aparat și apoi să tasăm cu cilindrul acestuia, astfel încât să ne asigurăm că nu vom avea bule de aer în interiorul cârnaților.

Manșonul aparatului va fi umezit cu puțină apă, în niciun caz nu îl vom unge cu ulei, deoarece acesta formează o peliculă în interiorul cârnaților care împiedică apa din a se evapora. Deci, ca să rulăm intestinul mai ușor pe acest manșon îl vom umezi cu puțină apă la suprafață.

Vom trage intestinul puțin câte puțin pe măsură ce umplem cârnații. Cel mai bine rugați pe cineva să vă ajute astfel încât să lucraț mai eficient și să nu se rupă intestinul din greșeală. 

Un sfat deosebit de important, niciodată nu vom întepa cârnații cu acul! Ne dorim să avem cârnați etanși, astfel încât bacteriile să nu poate intra înauntrul lor. Nu am adăugat apă în amestec, deci nu va fi necesar ca aceasta să se scurgă, iar membrana naturală a intestinelor va permite uscarea acestor în mod natural în timp.

Dacă blatul de lucru a fost umezit în prealabil, veți vedea cum cârnații se vor așeza natural în cercuri pe măsură ce îi veți umple. Acest lucru va face tot procesul de porționare și de legare prin răsucire mult mai ușor pentru noi!

Cum portionam carnatii si facem perechile prin rasucire? 

Cum portionam carnatii si facem perechile prin rasucire?

Acum, acest pas depinde foarte mult de preferințele dumneavoastră, însă noi ținem foarte tare de aspectul cârnaților pe care îi pregătim, deoarece familia mea se mândrește cu rețeta tradițională de cârnați apentisanți transmisă din generație în generație.

Este foarte important pentru noi ca toți cârnații să aibă aproximativ aceleași dimensiuni. De obicei, un fir de cârnați înseamnă o pereche de cârnați răsuciți la mijloc, fiecare având aproximativ 50 de centimetri lungime și o jumătate de kilogram.

Acest lucru depinde foarte mult și de tipul de cârnați pe care îl pregătiți, puteți pregăti cârnăciori mai mici, porționându-i prin răsucire astfel încât să nu mai fie necesar să- i tăiați după ce i-ați gătit.

Se zvanta carnatii inainte de afumare? 

Acesta este următorul pas în procesul de pregătire al cârnaților. Va fi necesar să îi așezăm pe vergele de lemn speciale astfel încât să se zvânte înainte de a-i afuma. Cârnații noștri sunt răsuciți și separați în perechi în acest moment.

Îi vom așeza în așa fel încât să ne asigurăm că există suficient spațiu între ei pentru ca aerul să circule și să se zvânte uniform. Îi vom băga în cămară pentru cel puțin 24 de ore înainte de a-i afuma, deoarece pe mezelurile umede nu o să prindă fumul.

Aveți grijă să nu așezați vergelele lângă surse de căldură, cârnații trebuie să stea la rece tot acest timp. Nu este necesar să puneți ziare sau cârpe sau orice altceva sub ei, deoarece nu am adăugat apă în compoziția lor și nu va picura nimic din aceștia. De asemenea, aveți în vedere faptul că temperatura la care vor sta cârnații pentru a se zvânta nu trebuie să fie nici negativă, astfel încât aceștia să înghețe.

Cum se afuma carnatii de casa de porc? 

Cum se afuma carnatii de casa de porc?

Procesul de afumare nu este unul foarte dificil, însă trebuie să aveți în vedere câteva aspecte când vine vorba de afumarea cârnaților și a cărnurilor. După ce s-au zvântat, va fi necesară afumarea mezelurilor noastre.

Afumătoarea pe care o avem noi este una construită din pal. Mecanismul acesteia oferă un spațiu destul de generos între focar și locul unde vor poziționați cârnații astfel încât aceștia să nu se afle direct sub sursa de căldură. Este important ca fumul care ajunge la cârnați să fie rece, nu cald, ca să putem păstra mezelurile un timp cât mai îndelungat în cămară fără ca acestea să se strice.

Dacă preferați să consumați mezelurile proaspete, după ce acestea s-au zvântat, puteți pune cârnații în pungi individuale și îi puteți pune la congelator, fiind perfecți pentru gătire. Există și anumite grilluri care au funcția de afumare cu fum rece, așa că dacă nu dețineți o afumătoare și vreți să apelați la o metodă mai modernă, vă puteți orienta către folosirea unui grătar de acest fel.

Familia mea afumă toate mezelurile pe care le pregătim după ce am tăiat porcul, și toba, și lebărul și caltaboșii, și mușchiulețul de porc! Ne place foarte mult carnea de porc afumată și bunicul meu folosește lemn special, astfel încât carnea prinde un gust nemaipomenit!

Cârnații au nevoie cam de două zile de afumare. Aveți grijă să nu puneți pe foc bucăți de lemn utilizat în construcții, cum ar fi PFL sau PAL, deoarece pentru fabricarea acestora se utilizează compuși toxici pe care nu îi dorim să pătrundă în structura cărnii de porc.

Cum se pastreaza carnatii de casa afumati?

Vă recomand ca după ce ați terminat procesul de afumare al cârnaților, să îi lăsați la aerisit cel puțin două zile înainte de a-i consuma, deoarece fumul în care au fost ținuți este înțepător și este necesară aerisirea lor înainte de a fi consumați.

Îi vom ține în spații reci, în care temperatura să nu fie mai mare de 15 grade Celsius, astfel încât să ne asigurăm că nu se vor strica. Puteți să îi țineți în cămară sau în pod. Desigur, cârnații afumați por fi și congelați fără nicio problemă, mai ales dacă au atins un stadiu în care sunt uscați îndeajuns. 

Cum se servesc carnatii de porc? 

Cum se servesc carnatii de porc?

Cârnații noștri de casă sunt în acest moment gata! Fie că decideți să îi consumați proaspeți sau să îi afumați, vă puteți bucura acum de un mezel sănătos, fără e-uri, coloranți, conservanți. Puteți consuma acești cârnați cu dragă inimă, știți de unde provine carnea, știți cum i-ați pregătit, ce condimente ați adăugat în componența lor!

Familia mea nu consumă decât cârnații pregătiți de noi! Există mult prea multe variabile care pot fi schimbate atunci când vine vorba de pregătirea cârnaților, iar noi nu avem încredere decât în procesul nostru de gătire. Este mult prea ușor să adaugi anumite ingrediente care nu ar trebui să fie în cârnați.

Cum servim aceste minunății odată ce sunt gata? Există atât de multe modalități! Mie îmi place să îi bag la untură alături cu alte bucățele de carne delicioase, deoarece îmi este foarte ușor doar să mă duc în cămară și să aduc un borcan de carne la untură gata pregătită!

Puteți să gătiți tot felul de preparate la care să adăugați acești cârnăciori delicioși! Varza călită cu cârnăciori de porc este unul dintre preferatele mele, mai ales atunci când cârnăciorii pe care i-am pregătit sunt puțini iuți datorită faptului că am adăugat boia în amestecul inițial de carne!

Cel mai mult și cel mai mult ne place însă să îi servim așa simpli, pe grătar, alături de o salată răcoritoare de legume și o garnitură delicioasă de cartofi natur cu rozmarin! Ce miros au, ce culoare frumoasă și ce aspect deosebit, iar de gust nu mai vorbesc, sunt aromați și delicioși!

Vă garantez că odată ce veți încerca să pregătiți această rețetă o dată, va deveni o tradiție să o pregătiți în fiecare an! Este foarte simplă și cârnații pregătiți cu ajutorul ei sunt extrem de aromați și au consistența perfectă, fără a fi prea uscați sau greu de consumat!

Lasă un comentariu