Caras la cuptor prajit – reteta preparate din peste, ingrediente, preparare

Tare mofturoși mai pot fi uneori membrii familiei mele! În special când vine vorba de anumite preparate din pește, este o întreagă prelegere de convingere ca să mănânce caras la cuptor! Știm cu toții că peștele este un aliment esențial în dieta oamenilor, datorită substanțelor nutritive pe care le consumă, în special a acizilor grași care contribuie în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor!

De fiecare dată când gătesc pește, trebuie să mă gândesc la tot felul de rețete delicioase încât să mă asigur că va fi consumat cu plăcere, preparatul final fiind delicios și irezistibil! De aceea, astăzi o să vă prezint una dintre rețetele mele de bază, pe care o prepar cu drag fiind foarte simplă și ușor de pregătit.

În mod ironic, deși soțul meu se strâmbă când vine vorba de consumul peștelui, de pescuit îi place să pescuiască! Așa m-am trezit cu caras proaspăt acasă, pe care a trebuit să-l curăț de solzi și să-l eviscerez, că doar nu mi se cere foarte des să pregătesc pește! Acest proces durează destul de mult timp, iar la final deja îmi pierse și mie cheful de gătit. 

Soluția? Delicioasa rețetă de caras la cuptor cu legume, tot ce trebuie să faceți este să aveți o tavă pregătită, în care vom pune și peștii și legumele și gata! Așteptăm să se gătească la temperatură medie și am scăpat de tot chinul prăjelii!

În continuare, vă voi explica mai pe larg, pas cu pas, această rețetă! 

Ingrediente caras la cuptor

Ingrediente caras la cuptor

Pentru a pregăti rețeta de caras la cuptor, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ 12 bucăți de carași mici
  • Sare
  • Un ardei gras roșu sau un gogoșar
  • Trei fire de ceapă verde, proaspătă
  • Două linguri de ulei de măsline
  • Fulgi de chili deshidratați sau ardei iute proaspăt
  • Coriandru
  • Piper
  • Patru căței de usturoi

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 de minute 

Timp total: 30 de minute

Porții: 6 porții

Cum se face peste la cuptor cu usturoi si legume, reteta caras prajit la cuptor – Mod de preparare 

Cum se face peste la cuptor cu usturoi si legume

Vom începe prin a curăța peștii, deoarece acesta este procesul care ocupă cel mai mult timp atunci când pregătim această rețetă. E destul de migălos să cureți peștii de solzi și să îi eviscerezi, de aceea multe gospodine preferă să îi cumpere congelați sau să ceară curățarea și eviscerarea lor la magazinul de la care îi cumpără, dacă această opțiune este disponibilă.

Vom tapeta tava în care vom pregăti carasul la cuptor cu hârtie de copt, Vom preîncălzi cuptorul la treapta înaltă de temperatură, adică 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice.

Peștii vor fi condimentați pe toate părțile cu condimentele pe care le preferați dumneavoastră. Îi vom stropi cu puțin ulei de măsline și vom adăuga ierburile aromatice atât pe deasupra lor cât și la interiorul acestora. 

Vom toca în fâșii ardeiul roșu, după ce l-am spălat și curățat foarte bine în interior. Putem presăra pe deasupra preparatului și un vârf de cuțit de fulgi de chili, dacă vă face plăcere să consumați preparate mai picante.

Cum se coace pestele la cuptor cu ceapa verde si usturoi (cate minute, la cate grade)?

Vom introduce tava la cuptor și timp de douăzeci de minute preparatul nostru se va găti la temperatură de 200 de grade Celsius. Vă recomand să opriți cuptorul cu cinci minute înainte ca preparatul să fie gata și să lăsați tava în cuptor.

Peștele acesta are o carne deosebit de fragedă și se gătește rapid, în mod special atunci când este proaspăt. Nu ne dorim să îi lăsăm prea mult la cuptor, deoarece se usucă și devine greu de consumat.  

Bucătăria mea a fost invadată de aroma carasului la cuptor! Ce miros îmbietor! Îl testez un pic cu furculița, să văd dacă mai trebuie cumva să îl mai las la gătit, ce fraged și suculent este! 

Rapid de tot, curăț și spăl usturoiul pe care îl voi mărunți cu ajutorul unui mojar și a pistilului. Adaug o lingură de ulei de măsline și un praf de sare și ung peștii abia scoși din cuptor! Puteți adăuga și smântână și mărar acestui mujdei, dacă vă place mai mult această variantă.

Restul de mujdei de usturoi îl voi pune pe masă, alături de o lămâie tăiată pe jumătate! Tocăm mărunt ceapa verde și o presărăm pe deasupra peștelui! Acum preparatul nostru este gata!

Poftă bună!

Cum se serveste un caras la cuptor 

Cum se serveste un caras la cuptor

Mie îmi place să pun repede de o mămăligă în cele cinci minute cât se lasă carasul la cuptor! Merge de minune cu mămăligă fierbinte și mujdei de usturoi, aroma și gustul său vor cuceri chiar și pe cei mai mofturoși din familie! Fie că serviți carasul cu legume rece sau fierbinte, sunt convinsă că veți rămâne uimiți de savoarea acestuia!

Puteți servi acest preparat ca fel principal, alături de o salată de vară cu legume asortate, dreasă cu sare, ulei, oțet și piper după gusturile și preferințele dumneavoastră. Vă asigur că și dumneavoastră, la fel ca și mine, o să vă întoarceți la această rețetă!

Nu prea îmi plac preparatele din pește deoarece le găsesc adesea greu de gătit, peștele necesitând atenție specială în timpul procesului de curățare și eviscerare, iar savoarea și aroma perfectă este adeseori foarte greu de obținut. 

Puteți adăuga usturoi, coriandru și busuioc, împreună cu lămâia, sare și piper ca mix de condimente folosite pentru gătirea carasului la cuptor. Acest amestec formează un carusel de arome care complementează minunat savoarea dulce al acestui pește.

Un alt motiv pentru care am ales să gătesc caras a fost faptul că acest pește nu are așa multe oase comparativ cu alte soiuri de pește ce au un gust asemănător și ce oase are, sunt destul de mici și se topesc atunci când sunt gătite la temperaturi înalte. De asemenea, carasul se gătește foarte repede și nu își pierde forma atunci când este gătit la cuptor.

Sper că v-a plăcut această rețetă simplă de caras cu legume la cuptor și sper că veți reveni cu drag la ea ori de câte ori vă va fi poftă de acest preparat!

Lasă un comentariu