Cannoli reteta canoli siciliani, desert, ingrediente, preparare

Se apropie un eveniment special și vrei să îți surprinzi invitații cu un desert special, dar îți e dificil ce să alegi. Desigur, se poate comanda orice desert dorești, dar ce-ai zice să pregătești chiar tu faimosul desert italian cannoli?

Alegerea unui desert pregătit în casă poate fi o alegere sănătoasă în detrimentul celui din comerț, ce își poate pune o amprentă negativă asupra sănătății tale. În cele ce urmează, îți prezint o rețetă simplă și de succes pentru cannoli. Ai nevoie doar de câteva ingrediente și de ceva timp la dispoziție pentru a pregăti cojile de cannoli necesare desertului.

Ingrediente cannoli

  • 250 grame făină albă pentru patiserie
  • 40 grame unt 80% grăsime la temperatura camerei
  • 2 linguri zahăr
  • 1 ou
  • 1 gălbenuș
  • 80 ml vin alb sec
  • ulei de struguri sau floarea soarelui pentru prăjit
  • sare

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 20 minute.

Timp total: 40 minute.

Porții: 30.

Cum se fac cannoli

Într-un bol amestecați făina, zahărul și praful de sare. Peste se adaugă untul tăiat cubulețe, ținut la temperatura camerei și încorporați-l cu degetele în făină.

Peste făină adăugați gălbenușul și vinul alb sec. Amestecați totul cu un mixer până ajunge la consistența unui aluat.

Dacă nu aveți mixer, puteți frământa și cu mâna. Odată terminat aluatul de frământat, îl acoperiți cu o folie alimentară și îl lăsați la frigider pentru aproximativ o oră.

Aluatul răcit se ia din frigider, se împarte în patru și o bucată se pune pe un blat de lucru tapetat cu făină, iar restul la frigider. Îl mai frământați de căteva ori prin metoda împăturirii în două. Înainte de fiecare împăturire, îl întindeți subțire.

La final va rezulta o foaie de 3-4 milimetri grosime. Mașina de făcut paste va scurta procesul de întidere a foii de aluat.

Folosind o formă de cerc pentru prăjituri sau o cană cu diametru mare, tăiați cerculețe din aluat. Rulați fiecare cerc de aluat pe forma de cannoli, iar marginile de la capăt le apăsați una peste cealaltă și le lipiți cu oul bătut.

Într-o cratița adâncă puneți uleiul la încis la foc mediu. După ce sfârâie uleiul, adăugați cannoli la prăjit timp de 1-2 minute, rotindu-le pe toate părțile pentru a se prăji uniform.

Nu setați focul la maxim pentru a evita arderea lor. Cannoli prăjit se scoate de pe forma apucând un capăt cu o mânușă de bucătărie, iar cu un clește sau o lingură se îndepărtează de pe formă cu grijă, pentru a nu se rupe. 

Bucățile de cannoli prăjite se pun pe prosoape de bucătărie pentru a absorbi excesul de ulei. Astfel, prima tură de cannoli este gata.

Se ia o altă bucată de aluat din frigider și se frământă cu restul de pe blat. Urmați aceeași pași descriși anterior, până terminați de prăjit cojile de cannoli.

Cum se servesc cannoli

Cannoli se servesc umpluți cu cremă de brânză ricotta, zahăr și frișcă. Merg integrate în cremă stafide sau bucăți de nuci. 

Lasă un comentariu