Bulion de rosii cu ardei – reteta de casa, cum se face bulionul

Bulionul de roșii cu ardei este nelipsit din seria conservelor de toamnă pe care le pregătesc eu! Variantele existente în comerț sunt pline de sare, coloranți și conservanți care ne dăunează organismului, dacă îl consumăm pe termen lung. Bulionul este unul dintre ingredientele cele mai des folosite în bucătăria unei gospodine de ispravă, așa că de ce să nu ni-l pregătim chiar noi?

Ca să ne asigurăm că știm exact ce ingrediente sunt adăugate în bulionul nostru de roșii cu ardei și ca să avem control complet asupra cantității de sare care este adăugată în acest amestec, cel mai bine îl preparăm chiar noi! Rețeta este simplă, ușor de pregătit și, în mai puțin de două ore, o să obțineți bulionul natural, de casă! Să începem!

Ingrediente bulion de rosii cu ardei 

Pentru a pregăti această rețetă de bulion de roșii cu ardei, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Cinci kilograme roșii cu pulpa cărnoasă
  • Patru ardei capia 
  • Patru lingurițe de sare pentru murături, fără iod
  • Două lingurițe de zahăr tos

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 80 de minute

Timp total: 100 de minute

Porții: 3 litri

Cum se face bulion de rosii cu ardei – Mod de preparare

Bulionul de roșii cu ardei capia este un fel de suc de roșii mai consistent, mai gros, cu o aromă îmbogățită datorită ardeilor capia ce se adaugă în compoziția bulionului. Ca mod de preparare, acesta se aseamănă foarte mult cu cel al sucului de roșii. Ca să salvați din pulpa cărnoasă a roșiilor, puteți să le pasați folosind un blender sau un robot de bucătărie.

În mod similar vom proceda și cu ardeii, apoi vom pune compoziția la fiert până când bulionul va avea o consistență potrivită. La mine, acest lucru a durat o oră și douăzeci de minute de când a început să fiarbă amestecul și în final am obținut trei litri de bulion de roșii cu ardei.

Borcanele de bulion au fost apoi sterilizate la bain marie ca să mă asigur că nu vor face floare și nu se vor acri prea curând. Bunica mea spunea că este în regulă să lăsăm borcanele cu capacele puse și bine acoperite cu prosoape și pătruri la răcorit lent și că nu mai este necesară fierberea lor. Este mai bine să fim siguri decât să ne pară rău după aceea!

Vom începe prin a spăla foarte bine roșiile, îndepărtând părțile verzi și necomestibile. Le vom tăia apoi în bucățele mici și, cu ajutorul unui robot de bucătărie, le vom mărunți până când obținem o pastă omogenă, în care nu sunt prezente nici semințe, nici coajă.

Spălăm apoi ardeii capia, le vom înlătura cotoarele și îi vom spăla bine de semințe. Îi tocăm feliuțe și îi mărunțim și pe aceștia cu ajutorul robotului de bucătărie. Apoi, îi adăugăm în compoziția de roșii și punem tot amestecul la fiert într-o oală de dimensiuni potrivite.

Vom adăuga în oala cu amestecul de ardei și roșii patru lingurițe de sare fără iod, sare pe care o folosim de obicei pentru murături. Adăugăm și două lingurițe de zahăr ca să reglăm gustul bulionului.

Timpul de fierbere necesar ca bulionul să fie gata depinde de preferințele fiecărei gospodine în parte, de consistența pe care doriți să o aibă bulionul. Cu cât îl veți lăsa să clocotească mai mult, cu atât se va evapora mai mult apă iar consistența bulionului va fi mai densă. Pentru mine, după o oră și douăzeci de minute de când a început să fiarbă, bulionul a fost gata și am oprit aragazul. 

Am spălat și am pregătit borcanele în care urmează să punem bulionul de roșii cu ardei. Le-am sterilizat de data această la cuptor, imediat după ce au fost spălate.

Ca să putem turna în ele bulionul care este încă fierbinte și ca să nu se spargă, este necesar să le așezăm pe o tavă metalică pentru a prelua șocul termic. Vom turna bulionul în fiecare borcan și le vom înfileta capacele cât sunt încă fierbinți. Urmează apoi să le lăsăm la răcit și apoi să le sterilizăm.

Oala în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înaltă decât acestea, iar la baza acestuia se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să acopere borcanele, apoi se pune un prosop deasupra lor și le veți lăsa încă o oră pe focul aragazului din momentul în care apa va începe să fiarbă.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Eu niciodată n-am avut probleme cu bulionul de roșii pe care l-am pregătit după rețeta aceasta, niciodată nu mi s-a întâmplat să se acrească sau să facă floare. Rezistă foarte bine chiar și un an!

Cum se serveste bulion de rosii cu ardei 

Bulionul pe care l-am pregătit împreună urmând această rețetă este ingredientul perfect pentru ciorbe, fie că vorbim de ciorbă de pasăre sau de văcuță, de perișoare sau de caltaboș! 

Având și ardei capia în compoziția lui, gustul său este unul chiar mai bogat decât cel al sucului simplu de roșii. Acest bulion poate fi folosit cu succes pentru a pregăti friptură, mâncăruri de legume, dar și pentru sosul unei lasagna de casă delicioasă.

De când am început să pregătesc acest bulion toamna, nu mai este nevoie să cumpăr bulion din comerț, ceea ce mă bucură enorm! Etichetele conservelor de bulion din comerț sunt întotdeauna pline de coloranți, conservanți, aditivi, au o cantitate foarte mare de sare adăugată și toate aceste ingrediente ne afectează starea de sănătate pe termen lung. Cel mai bine ne pregătim chiar în gospodăria noastră o variantă naturală, cu ingrediente adăugate în cantități potrivite, fiind mult mai sănătos bulionul de ardei capia și roșii!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți bulionul de ardei capia și roșii alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Spor la gătit!

Lasă un comentariu