Bors de peste reteta – Ciorba din cap lipovenesc

Borșul de pește nu este un fel de mâncare pe care oricine îl poate pregăti, însă este una dintre delicatesele culinare românești pe care toată lumea ar trebui să le încerce măcar o dată în viață! Gospodinele în general se feresc din a prepara acest fel de mâncare deoarece pregătirea peștelui necesită un strop de atenție și de îndemânare, însă din fericire pentru noi, acum se găsesc în comerț și pești gata curățați, scăpându-ne astfel de o grijă în plus.

Borșul de pește mereu îmi aduce aminte de concediile noastre petrecute în Deltă, unde acest preparat de pește este tradițional pregătit cu apă dulce din Dunăre, la ceaun, de către gospodinele pricepute și harnice! 

Asftel, astăzi vă voi explica pas cu pas o rețetă tradițională de borș de pește, foarte ușor de pregătit și de urmat! O să vedeți cum, contrar așteptărilor dumneavoastră, acest borș de pește este foarte simplu de pregătit, să nu mai spun de gustul nemaipomenit pe care îl are!

Însă de aceasta vă veți convinge chiar dumneavoastră! Să începem!

Ingrediente bors de peste 

Ingrediente bors de peste

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram și jumătate de caras 
  • Un kilogram și jumătate de știucă porționată sub formă de rondele
  • Un ardei roșu gras
  • Un morcov de dimensiune mare
  • Țelină
  • Păstârnac
  • Rădăcină de pătrunjel
  • Doi cartofi de dimensiune medie
  • Patru roșii
  • Leuștean proaspăt
  • Aproximativ trei litri de apă
  • Sare
  • Piper
  • Puțin oțet după gust

Pentru servirea borșului de pește:

  • Usturoi 
  • Ardei iute
  • Mălai
  • Sare

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 40 de minute

Timp total: o oră

Porții: 8 porții

Cum se face bors de peste – Mod de preparare 

Cum se face bors de peste

Vom începe prin a spăla într-un jet de apă rece toate legumele pe care apoi le vom curăța și porționa. Îmi place să toc legumele cubulețe mici, astfel încât să se fiarbă repede și să nu fie nevoie să aștept foarte mult timp pentru acest lucru. 

Între timp, noi ne vom ocupa să curățăm peștele de solzi și să îl eviscerăm. Puteți evita acest pas cu ușurință, unele magazine de la care cumpărați peștele oferindu-vă posibilitatea de a-l cumpăra direct curățat și eviscerat. Mie îmi place să îl cumpăr cât de proaspăt se poate, așa că de cele mai multe ori este necesar să mă ocup chiar eu de curățarea lui, însă nu este o problemă pentru mine.

Vom pune la fiert cei trei litri de apă cu puțină sare, în care vom adăuga toate rădăcinoasele și ardeiul gras. Cartofii îi vom adăuga mai târziu, peste aproximativ zece minute, aceștia fierbând mai ușor decât celelalte legume. Roșiile, fie că le veți toca în cubulețe sau veți decide să le treceți prin blender, vor fi adăugate abia după ce legumele au fiert în totalitate.

Vom  lăsa apoi amestecul la fiert încă zece minute, după care vom adăuga și carasul, adică peștele mai mic. După ce a fiert, va fi necesar să -l scoatem și să-l lăsăm un pic la răcit. Mie îmi place să curăț carnea de oase, în special când vine vorba de peștele cel mic, apoi să o mărunțesc și să o pun înapoi în ciorbă, astfel borșul de pește căpătând o consistență deosebită.

Vom trece apoi la asezonarea borșului de pește. Vom adăuga pe rând sare, piper și puțin oțet în supă, gustând-o ca să ne asigurăm că este potrivită după gusturile noastre. 

Apoi, urmează să punem rondele de știucă în ciorbă. Acestea se pun ultimele deoarece se gătesc foarte rapid, vor fierbe de-ndată. Nu trebuie lăsate prea mult la fiert, deoarece ne dorim să rămână întregi și să nu cadă de pe oase.

Dacă vi se pare că a scăzut ciorba, puteți să mai adăugați apă, însă aveți grijă ca întotdeauna să adăugați doar apă fierbinte, nu rece. Cât timp fierbe ciorba, mie îmi place să fac mămăliga tradițională, caldă, pe care o vom tăia cu ajutorul unei ațe groase de macrame, așa cum făceau bunicii noștri înainte.

De obicei, cu patru sau cinci căței de usturoi, pun repede și de un mujdei. Toc repede usturoiul, îl zdrobesc și adaug puțină sare și apă. Mujdeiul îl voi pune într-un vas separat pe masă, astfel încât fiecare să își pună cât vrea.

După ce ciorba este gata, puteți scoate rondele de știucă din ea și să le puneți într-un vas separat, de asemenea, astfel încât fiecare să își ia ce bucată de pește dorește. Adăugăm și leușteanul tocat mărunt și suntem gata! Poftă bună!

Cum se serveste bors de peste

Dacă veți merge în Dobrogea, veți vedea cum tot acest proces este mult mai atent pregătit și diferă un pic față de ceea ce v-am prezentat eu pe parcursul acestei rețete. În primul rând, gospodinele în Dobrogea, folosesc apă de Dunăre pentru a fierbe legumele și pentru a pregăti borșul, pentru că aceasta este apa dulce din care provine peștele.

Gospodinele folosesc pești cu carne dulce doar pentru a da gust ciorbei, iar odată ce au fiert, scot acești pești mici din ciorbă și adaugă doar bucăți atent porționate din pești mari, cum ar fi somnul, știuca sau crapul. Borșul de pește tradițional se prepară la ceaun, așa cum făceau bunicii noștri și sunt convinsă că și dumneavoastră știți la fel de bine ca și mine cât de gustoasă și aromată este mâncarea pregătită în acest fel!

Bucățile de pește nu se vor lăsa niciodată în ciorbă, gospodinele le scot într-un vas separat după ce au fiert iar mesenii își aleg singuri bucata pe care vor să o consume, dimensiune acesteia, și tipul de pește pe care îl doresc! 

Cum se serveste bors de peste 

Însă a fost necesar să adaptăm puțin această rețetă pentru a putea să o pregătim de oriunde ne aflăm, fie că locuim în Dobrogea, de unde acest fel de mâncare este originar, sau fie că locuim în orice altă parte a țării și încercăm să pregătim o surpriză pentru familia noastră! 

Nu foarte multe gospodine se încumetă să prepare borș de pește, fiind speriate de procesul un pic mai migălos de curățare a peștelui. Eu am ezitat de multe ori să prepar acest fel de mâncare pentru că mi-era frică de procesul de pregătire. Însă odată ce draga mea mamă m-a învățat ce trebuie să fac ca să curăț peștele așa cum trebuie, eu și borșul de pește am început să ne înțelegem mult mai bine. 

Gustul acru îmbinat cu carnea dulce a peștelui este extrem de savuros și se completează perfect reciproc!  Ba mai mult, în ziua de azi puteți cumpăra pește direct curățat de solzi și eviscerat, deci, iată, încă un motiv în plus să pregătiți borș de pește fără niciun regret și fără nicio grijă și, mai ales, fără să zăboviți prea mult timp cu procesul de eviscerare și curățare de solzi al acestui pește, având nevoie doar să-l porționați și să îl adăugați atunci când ciorba va începe să fiarbă și atât!

Cum se serveste bors de peste

Ca modalitate de servire, mie îmi place foarte tare să servesc borșul aceste de pește cu mămăligă caldă, pe care obligatoriu o voi tăia cu o ață de macrame, așa cum făceau bunicii noștri! Prepar, de obicei, și puțin mujdei de usturoi pentru că știu că îi place foarte mult soțului meu. 

Puteți să pregătiți de asemenea puțin hrean ras cu oțet, borșul de pește merge de minune cu acesta! Ardeiul iute poate să fie o opțiune destul de bună pentru cei care preferă ceva mai iute lângă ciorba lor de pește!

Însă secretul succesului acestei ciorbe stă în verdeața pe care o adăugați când este aproape gata! Leușteanul tocat mărunt este responsabil de aroma și savoarea acestui borș, așa că nu vă sfiiți să adăugați din plin! Cel mai bun este cel verde, însă puteți adăuga și leuștean uscat în cazul în care nu aveți leuștean proaspăt!

Așa cum am spus mai sus, gospodinele dobrogene obișnuiesc să arunce peștele mic după ce a fiert, folosindu-l doar pentru a da borșului gustul un pic dulceag. Pe mine nu m-a lăsat sufletul să fac acest lucru, de aceea am păstrat bucățile mărunțite de caras în compoziția borșului. Dacă vreți să urmați rețeta originală, puteți să nu le mai puneți înapoi după ce au fiert.

Am procedat și eu cum procedează gospodinele în Dobrogea în ceea ce privește rondelele de știucă, le-am scos separat într-un vas după ce au fiert, dar nu pentru că am ținut morțiș să procedez întocmai ca dânsele. Am procedat în acest fel pentru că ai mei copii nu mănâncă peștele din ciorbă, așa că este mai bine să își ia fiecare ce bucată de pește dorește, decât să rămână!

Nu trebuie neapărat să optați pentru crap și știucă! Puteți alege orice fel de pește mic cu carne dulce în loc de crap și orice fel de pește mare pentru bucățile principale ale borșului, aceste lucruri țin de gusturile și preferințele dumneavoastră!

Toate ca toate, însă această ciorbă pentru noi este un deliciu și un răsfăț! Borșul de pește iese foarte consistent, foarte aromat și savuros, iar servit cu mămăligă și mujdei de usturoi este într-adevăr o minunăție!

O altă particularitate care îmi place deosebit de mult la această ciorbă este că se pregătește foarte, foarte repede comparativ cu alte ciorbe! Carnea de pește fierbe rapid și nu veți zăbovi prea mult timp pregătind borșul de pește, fiind astfel ciorba perfectă pentru gospodinele care nu au suficient timp pentru feluri mai complexe de mâncare.

Am ales crapul și știuca pentru că sunt perfecte pentru cei care nu prea se împacă cu peștele, pentru simplul fapt că, odată gătită, această carne nu prezintă deloc mirosul specific, fiind o carne dulce, care se gătește foarte repede și ușor. Copiii mei nu prea consumă pește, așa că trebuie să apelez la tot felul de artificii ca să îi păcălesc. Peștele este un aliment foarte important în dieta noastră, deoarece are un aport crescut de nutrienți din categoria acizilor grași, cum ar fi omega 3, vitali în creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Sper că v-a făcut plăcere să urmați această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce cu drag la ea,ori de câte ori veți dori să pregătiți un borș de pește la fel de delicios ca în Dobrogea! Borșul de pește preparat cu ajutorul acestei rețete este aromat, fiind delicios servit alături de o mămăligă și puțin mujdei de usturoi!

Rețeta de borș de pește prezentată în acest articol este una foarte simplă, ușor de urmărit și deloc migăloasă, iar eu sper că nu ați întâmpinat niciun fel de greutăți atunci când ați pregătit-o! 

Lasă un comentariu