Balmos ardelenesc-reteta balmos cu jintuiala in Ardeal

Balmoşul este un preparat cu origini la stânele ciobanilor din munte. Pe măsură ce accesul la stâni s-a făcut din ce în ce mai ușor, balmoșul a fos preluat și în bucătăria noastră. Probabil că mulți dintre noi mâncam balmoș pe vremea când stăteam la bunicii.

Amintește-ți de câte ori erai lihnit de foame și pe punctul de a comanda ceva de mâncare. Foamea era atât de mare încât fiecare masă era un fast-food și regretai după. 

Ce ai zice dacă ți-ai pregăti chiar tu ceva rapid, ușor, cu ingrediente banale și gustoase? Balmoșul ardelenesc este de ce ai nevoie.

Ingrediente balmoș

  • 500 grame făină de mălai
  • 300 grame brânză grasă de oaie
  • 100 grame unt 80% grăsime
  • 100 grame smântână
  • 1 litru lapte gras de vacă sau oaie
  • sare

Timp de pregătire: 5 minute.

Timp de gătire: 20 minute.

Timp total: 25 minute.

Porții: 8.

Cum se face balmoş – Mod de preparare în Ardeal

Prima dată începeți cu făina, pe care vă sfătuiesc să o cerneți printr-o sită chiar dacă este luată de la supermarket. De regulă folosesc făină de mălai de moară, pentru că este mai dură, însă, când nu am, apelez la cea din comerț.

De reținut faptul că făina de mălai de la moară va face o mămăligă mai dură, apropiată ca textură de rețeta originală. Făina din comerț va face mămăliga să fie moale, asemănătoare grișului.

Într-o oală adâncă cu pereți groși puneți la fiert litrul de lapte cu un praf de sare. Porționați untul în două jumătăți și adăugați o bucată la fiert în lapte. Ideală este să folosiți o oală de fontă sau un tuci.

Până fierbe laptele, vă ocupați de brânză. Dacă este caș sau calup, se dă pe răzătoarea mare. Cel mai simplu de folosit este brânza de burduf pe care doar sfărâmați.

După ce laptele începe să fiarbă, reduceți focul și adăugați treptat făina de mălai în fir subțire. Amestecați rapid cu un tel pe măsură ce turnați făina, pentru a evita formarea de cocoloașe.

Atenție când începeți să amestecați făina, pentru că va începe să stropească ca un vulcan. Vă recomand să folosiți o mănușă sau un prosop de bucătărie când mânuiți telul, pentru a nu vă arde.

După ce a început să clocotească, schimbați telul cu o lingură de lemn și adăugați smântâna. Acum amestecați continuu pentru alte câteva minute, până când se încorporează smântâna în făina de mălai. Lasați la foc redus pentru alte 10 minute, amestecând periodic.

După cele 10 minute de fierbere adăugați brânza de oaie și amestecați cu lingură de lemn până se desprinde de pe pereții vasului. Adăugați restul untului deasupra și lăsați la fiert pentru alte 5 minute. 

Cum se servește balmoş ardelenesc

Balmoșul ardelenesc se servește simplu, cald și proaspăt. Se poate servi deasupra cu lapte acru sau smântână și bucățele de slănină prăjită. Pentru o variantă mai ușoară la digestie, înlocuiți smântâna cu o salată proaspătă de roșii, castraveți, ridichi și ceapă verde.

Lasă un comentariu