Aripioare de pui la cuptor crocante si picante – reteta, ingrediente, mod de preparare

Există nenumărate moduri de a pregăti aripioare la cuptor de pui crocante! Noi astăzi ne vom concentra pe un mod mai sănătos de a le introduce în alimentația noastră, fără să fie prăjite și îmbibate de ulei! Toată familia mea adoră aripioarele de pui picante, așa că a trebuit să găsim rețeta perfectă care să ne permită să le gătim cât mai des.

Și când am găsit-o, mare a fost bucuria noastră! Amestecul echilibrat de condimente se potrivește perfect preferințelor noastre și faptul că aceste aripioare de pui crocante sunt gătite la cuptor este un mare avantaj pentru mine, ca bucătar. Nu mai trebuie să prăjesc toate aripioarele în baie de ulei și să fie necesară supravegherea lor, pur și simplu le așez în tavă și o introduc în cuptor!

Însă vă voi lăsa să vă convingeți chiar dumneavoastră de această minunată rețetă pe care am descoperit-o! Să începem!

Ingrediente pentru aripioare la cuptor picante

Ingrediente pentru aripioare la cuptor picante

Pentru a pregăti delicioasele aripioare picante, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram de aripioare de pui
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • linguriță de sară
  • linguriță cu vârf de boia de ardei dulce
  • jumătate de linguriță de pudră de ghimbir
  • jumătate de linguriță de fulgi de chili
  • un sfert de linguriță de nucșoară
  • jumătate de linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • două lingurițe de miere de albine
  • linguriță de muștar
  • două linguri de oțet balsamic
  • un cățel de usturoi

Timp de pregătire: 45 de minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră 45 de minute

Porții: 3-4 porții

Cum se fac aripioarele picante – Mod de preparare 

Cum se pregatesc aripioarele de pui la cuptor crocante si picante

Cum se pregatesc aripioarele de pui la cuptor crocante si picante

Vom începe prin a porționa și pregăti aripioarele pe care urmează să le gătim. Este necesar să îndepărtăm vârful aripilor, deoarece această porțiune nu conține deloc carne. De obicei, această bucată tinde să se ardă la cuptor și tot preparatul va prinde gust de ars, de aceea este necesar să o îndepărtăm sau puteți să o folosiți pentru a da consistență unei supe de pui.

Cel mai bine pârjoliți un pic aripioarele de pui, astfel încât să ne asigurăm că nu mai există pene, fulgi sau alte impurități la suprafața aripioarelor. Această metodă este cea mai rapidă modalitate de a curăța aripioarele, însă dacă nu dețineți o torță de bucătărie, puteți să le curățați bine de pene și apoi să le ștergeți cu șervețele de bucătărie absorbante.

Cum se condimenteaza aripioarele de pui la cuptor crocante si picante 

Combinația de ingrediente pe care v-am sugerat-o în această rețetă poate fi modificată pentru a se potrivi preferințelor dumneavoastră. Nu este nicio regulă pe care trebuie să o urmați când vine vorba de condimentare, puteți elimina unul dintre ingrediente dacă nu vă place, puteți modifica cantitățile.

Dacă nu găsiți pudră de ghimbir, puteți să folosiți ghimbir proaspăt, mărunțit pe răzătoarea cu ochiuri fine. Dacă nu agreați gustul picant pentru aripioare la cuptor, puteți elimina fulgii de chili din rețetă.

Aripioarele de pui pe care le-am porționat și curățat vor fi puse într-un vas curat și apoi vor fi stropite cu o lingură de ulei. Vom amesteca astfel încât să se uniformizeze stratul de ulei pe fiecare dintre aripioare. Într-un alt vas vom amestecat toate condimenele uscate, pe care apoi le vom presăra peste aripi, amestecând în așa fel încât să ne asigurăm că stratul de condimente va fi uniform pe toate bucățile de pui.

Vom acoperi vasul cu folie alimentară și vom lăsa aripioarele la marinat timp de aproximativ o jumătate de oră. În acest timp, noi vom preîncălzi cuptorul la temperatură medie spre mare, adică 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice.

Ne vom ocupa în continuare de glazura aripioarelor de pui. Într-o cratiță de dimensiuni potrivite vom  pune cele două linguri de miere în care vom adăuga oțetul balsamic și o lingură de ulei. Vom adăuga apoi o linguriță cu vârf de muștar și vom da pe răzătoare usturoiul, pe care îl vom adăuga în amestec.

Vom pune acest amestec pe aragaz, la foc mare, amestecând viguros astfel încât să nu se ardă. Vom lăsa acest amestec până când va începe să fiarbă, iar când va da în clocot, vom opri focul aragazului și vom lăsa amestecul deoparte.

Cum se pun la cuptor aripioare de pui pentru a fi crocante si picante 

Cum se pun la cuptor aripioare de pui pentru a fi crocante si picante

Pentru a găti aripirioare de pui la cuptor vom avea nevoie de o tavă de dimensiuni potrivite, în care vom pune o foaie de hârtie de copt. Vom așeza aripioarele de pui într-un singur strat și vom introduce tava în cuptorul preîncălzit.  

După 20 de minute, vom întoarce aripioarele de pui pe cealaltă parte pentru a fi crocante și picante. După aceea le vom lăsa la cuptor pentru încă 25 de minute. 

Pentru următorul pas, vom avea nevoie de o altă tavă cu hârtie de copt deasupra căreia vom pune un grătar. Aripile de pui gătite parțial vor fi așezate pe acest grătar, într-un singur strat. Hârtia de copt din tavă reduce cantitatea de fum ce poate apărea în acest pas al gătirii, deoarece nu putem folosi apă pentru că aripioarele nu ar mai fi crocante.

Cu ajutorul unei pensule, vom glazura aripioarele pe ambele părți. Aveți grijă să distribuiți glazura foarte bine, astfel încât aripioarele să aibă un strat uniform. Acest ansamblu se va introduce la cuptor pentru încă 10 minute, cât să se usuce această glazură, se caramelizează aripioarele și devin, astfel, extrem de crocante și gustoase!

Cum se servesc aripioarele de pui crocante si picante 

Cum se servesc aripioarele de pui crocante si picante

Aripioare la cuptor gătite după această rețetă sunt cele mai bune servite fierbinți, abia scoase din cuptor, alături de garnitura pe care ați pregătit-o. Ce îmi place mie cel mai mult la această rețetă este că se obțin aripioare crocante și picante fără să folosim prăjire în baia de ulei, astfel încât aripioarele nu vor fi niciodată îmbibate în ulei, iar glazura cu miere este atât de delicioasă încât o să vă cucerească în totalitate!

De asemenea, rețeta aceasta este perfectă pentru bucătarii care au mai multe de făcut în gospodărie, întrucât nu trebuie să le păzim în timp ce sunt la cuptor. Dacă ar fi fost gătite în baie de ulei, ar fi fost necesar să le supraveghem constant, astfel încât să nu se ardă. Pe lângă faptul că este mult mai nesănătos să le gătim în baie de ulei, este și mai periculos și ne putem arde cu ușurință din cauza uleiului încins.

Aripioarele de pui crocante și picante pregătite la cuptor ne scapă de toată această corvoadă și sunt și mult mai ușor de pregătit, fără să fie necesară o supraveghere constantă. Glazura de miere se usucă și se caramelizează perfect, astfel încât veți obține rapid aripioare la cuptor delicioase și aromate!

Eu de obicei prepar o garnitură de cartofi copți sau prăjiți cu usturoi. Puteți pregăti și o garnitură de risotto cu ciuperci, alături de o salată răcoritoare pregătită din legume proaspete! Astfel, aveți o masă sănătoasă, sățioasă, consistentă și delicioasă, de care toată familia dumneavoastră se va bucura!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de aripioare crocante și picante gătite la cuptor alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest fel principal de mâncare rapid și aromat! 

Lasă un comentariu