Ardei copti in cuptor la borcan pentru iarna – Reteta Kapia (capia) in otet 2021

Frunzele de toamnă arămii căzute din copaci, bunica, stând afară lângă cuptorul cu lemne, adierea vântului rece și ardeii roșii și durdulii. Cu toții ne amintim cu drag bucuria pe care roadele tomnatice o aduceau pe vremea când toate lucrurile erau mult mai ușoare și bunicii noștri știau exact ce trebuie făcut pentru ca felurile de mâncare să iasă întotdeauna divine! Va amintiti „ardei copti la borcan?”

Mirosul pătrunzător și aromat de ardei copt ne învăluie parcă și acum și, pentru mulți dintre noi, ardeii copți erau un deliciu de care ne bucuram la ocazii speciale. Ar fi păcat să lăsăm rețeta ardeilor capia copți la borcan uitării, așa că, în continuare o vom prezenta pas cu pas pentru ca dumneavoastră și familia dumnevoastră să vă puteți bucura în continuare de ea, așa cum era pe vremea bunicilor !

Ardei copti la borcan

Ingrediente – ardei copti la borcan 

Rețeta nu necesită ingrediente speciale sau greu de găsit. Veți avea nevoie să pregătiți următoarele ingrediente pe care le veți folosi în prepararea ardeilor capia copți la borcan:

  • 4 kilograme de ardei capia
  • 350 ml oțet bine fermentat, de concentrație mare
  • 100 ml ulei de măsline (puteți folosi și ulei de floarea soarelui dacă nu aveți)
  • 15 mg sare grunjoasă, să nu fie mărunțită fin
  • 20 mg zahăr
  • Boabe de muștar
  • Boabe de piper
  • O căpățână de usturoi de dimensiune medie

Timp de pregătire: o oră și douăzeci de minute

Timp de gătire: o oră și patruzeci de minute

Timp total: trei ore

Porții: 5 borcane de 800 de grame

Cum se fac ardei copți la borcan – Mod de preparare ardei capia copti 

Pentru început, veți avea grijă să coaceți ardeii uniform pe ambele părți, de preferat fără să îi ardeți. În timpul coacerii, ardeii își vor lăsa sucul, așa că atunci când îi veți curăța veți avea grijă să o faceți deasupra unui recipient, pentru a colecta acel lichid. 

Bucătarii experimentați recomandă să curățați ardeii capia de coajă, desfăcându-i doar pe o parte pentru a le scoate cotorul și semințele. De asemenea, nu este recomandată spălarea acestora deoarece se înlătură aroma naturală a ardeilor. 

După ce toți ardeii au fost curățați, aceștia se așează în borcanele curate împreună cu sucul lor și usturoiul tocat.

Apoi, se începe pregătirea celorlalte ingrediente. Oțetul împreună cu uleiul, sarea, zahărul și boabele de muștar și cele de piper se pun la fiert într-un recipient până când vor da în clocot. Când este gata, se va turna acest amestec fierbinte peste ardei și se vor înfileta bine capacele.

Pasul următor este sterilizarea borcanelor. Recomandăm să nu săriți peste acest pas, deoarece sterilizarea garantează un termen de valabilitate îndelungat, fără utilizarea conservanților. Borcanele cu ardei capia copt se vor așeza la bain marie și se vor fierbe timp de 60 de minute în clocot. 

Recipientul în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înalt decât acestea, iar la baza acestuia se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să acopere borcanele, apoi se pune un prosop deasupra lor.

După sterilizarea acestora, ardeii capia copți la borcan sunt gata de servire! Se recomandă consumul acestora în decursul unui an, deoarece nu conțin conservanți sau alte chimicale.

Cum se servesc ardeii capia copți la borcan

Ardei copti la borcan-Cum se servesc ardeii capia copți la borcan

Deși multă lume preferă să îi servească ca atare, pe post de murături lângă alte tipuri de mâncăruri, noi vă propunem și alte modalități inedite de a vă folosi de ardeii capia copți la cuptor preparați cu ajutorul acestei rețete!

De exemplu, puteți să îi adăugați în rețeta clasică de zacuscă, deoarece îi aduce multă savoare și intensitate gustului acesteia. La fel de bine, ardeii capia copți la borcan pot fi adăugați și în musacaua de vinete și vă garantăm că nimeni nu se va plânge de prezența acestora!

Ca fel principal de sine stătător, nimic nu este mai ușor decât prepararea unei tocănițe cu ceapă călită și usturoi, cu roșii, smântână, pui și, desigur, ardei capia copți! Tot ce trebuie să faceți este să tocați mărunt ingredientele, să puneți puțin ulei în tigaie și să începeți prin a căli ceapa, adăugând apoi gradual toate ingredientele! Deși relativ o rețetă simplă, gustul acesteia este armonios și intens, iar savoarea tocăniței vă va face să vă doriți încă o porție!

Însă una dintre cele mai iubite metode de a servi ardeii capia copți la borcan rămâne salata de ardei copți și ceapă.  Se toacă ceapa mărunt, se rup ardeii în fâșii subțiri și se amestecă într-un bol. Această salată este perfectă pentru felurile de mâncarea copioase, cum ar fi grătarul sau friptura de vită sau de porc.

Deoarece ați pregătit cu sârguință ardei capia copți la borcan, pentru salată nu trebuie să depuneți prea mult efort, tot ce trebuie să faceți este să adăugați ceapa sau alte legume pe care le preferați dumneavoastră și să vă bucurați de gustul acestora!

Dacă sunteți fan al mâncărurilor ce pot fi întinse pe pâine, atunci ați face bine să încercați pasta de ardei copți! Rețeta este similară, veți avea nevoie de ardei copți, oregano și usturoi. Puneți ardeii copți în robotul de bucătărie și pasta este gata!

Aceasta este o alternativă pentru zacusca obișnuită, deoarece chiar și cei mai gurmanzi dintre noi se plictisesc uneori de același fel de mâncare ca întotdeauna! Pasta de ardei copți la borcan este o modalitate bună de a diversifica meniul și, deși se prepară extrem de ușor, este un fel de mâncare ce lasă o impresie puternică asupra invitațiilor dumneavoastră datorită savorii de care dă dovadă.

Ardei copti la borcan- zacusca obisnuita

Deci, fie că sunteți printre persoanele care preferă ardeii copți așa cum sunt ei, ca o garnitură pentru felurile principale copioase, sau fie că vă place să îi integrați în alte feluri de mâncare, există câte o alternativă pentru fiecare dintre dumneavoastră! 

Savoarea copilăriei și mirosul ardeilor copți de către bunica afară, la cuptorul cu lemne, este o amintire dragă fiecăruia dintre noi pe care o vom păstra în suflet și o vom duce mai departe și altor generații prin pregătirea aceleași rețete de ardei copți la borcan, (ardei capia sau grasi) pe care și ea o pregătea pe vremuri!

Lasă un comentariu