Aluat pizza de casa – reteta simpla pentru blat pufos, moale, facut rapid

Secretul unei pizza reușită constă în aluatul pufos, de consistență potrivită, care să fie baza perfectă pentru ingredientele pe care le vom adăuga deasupra! O să vă placă cu siguranță această rețetă rapidă de aluat pizza, la fel cum numai cunoscuții bucătari italieni pregătesc!

Această rețetă este foarte gustoasă, simplă și ușor de pregătit! Pizza este un fel de mâncare foarte versatil, puteți folosi orice ingrediente aveți disponibile în bucătărie pentru a pregăti o pizza delicioasă într-un timp foarte scurt! 

Ingrediente aluat de pizza 

Ingrediente aluat pizza

Pentru a pregăti aluatul de pizza, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • O jumătate de kilogram de făină 
  • 325 ml apă călduță
  • 7 grame de drojdie uscată sau 25 de grame de drojdie proaspătă
  • 10 grame de sare

Timp de pregătire: 7 minute

Timp de gătire: 8 minute

Timp total: 15 minute

Porții: 4 porții

Cum se face un aluat pizza – Mod de preparare 

Vom începe prin a măsura cantitatea corectă de apă călduță pe care o vom turna apoi într-un vas. Vom pune drojdia uscată și vom amesteca până când se dizolvă în totalitate. 

Într-un vas mai încăpător vom pune făina împreună cu sarea și vom amesteca. Vom turna apa cu drojdia în acest vas și vom amesteca până când vom obține un aluat consistent, după care vom trece la frământarea acestuia.

Cum se framanta aluatul pentru pizza 

Cum se framanta aluatul pentru pizza

Primul pas din procesul de frământare pentru aluat pizza este pregătirea blatului nostru de lucru, prin presărarea de făină pe acesta. De asemenea, sucitorul pe care îl vom folosi va fi și el presărat cu făină, astfel încât să ne asigurăm că aluatul nu se va lipi. Vom întinde o dată aluatul, iar apoi, vom fixa cu mâna stânga capătul aluatului, iar cu mâna dreaptă îl vom împături.

Vom repeta acest proces de patru ori, întorcând de fiecare dată aluatul. Procesul de „strech and fold” este foarte utilizat, mai ales în pizzeriile italienești și în brutării.

Cum se portioneaza aluatul pentru pizza 

Pentru porționare, eu folosesc de obicei cântarul. Vom cântări tot aluatul pe care l-am obținut și vom împărți această cantitate la patru. Astfel vom obține patru bucăți de gramaje egale pe care le aplatizăm cu podul palmei.

Eu de obicei le modelez în așa fel încât să obțin 4 bile pe care le vom lăsa la dospit.

Cum dospeste aluatul pentru pizza 

Pregătim o tavă de dimensiuni potrivite în care vom pune hârtie de copt, așezând apoi bilele de aluat la o distanță mai mare unele de celelalte, astfel încât să aibă suficient loc să crească. Vom acoperi această tavă cu un prosop de bucătărie și vom lăsa aluatul aproximativ două ore la dospit!

Ce se pune peste aluatul de pizza 

Ce se pune peste aluatul de pizza

După ce a dospit, vom întinde aluatul de pizza de această dată folosind doar mâna, nu sucitorul, deoarece nu vrem să dea înapoi. În mod original, pizza este coaptă pe o tavă metalică fără ulei.

Temperatura este de asemenea foarte importantă, trebuie să fie foarte ridicată, cea mai mare temperatură pe care o poate avea cuptorul dumneavoastră. Cuptorul meu electric ajunge până la 250 de grade Celsius, iar pizza este de obicei coaptă în tavă metalică fără ulei, după ce am lăsat cuptorul la preîncălzit pentru o anumită perioadă de timp.

Toppingul pizzelor pe care le fac în casă variază foarte mult în funcție de ingredientele pe care le am disponibile prin frigider, dar întotdeauna au un numitor comun: adaug mereu un sos de roșii special făcut de mama mea. Restul ingredientelor variază: adaug de obicei bacon, parmezan, ciuperci, felii de roșii, ouă, busuioc proaspăt, măsline.

Sunt mai multe feluri de pizza și vă recomand cu căldură să experimentați cu ingredientele, eu ultima dată am pregătit chiar o pizza cu ton, lămâie, porumb, sos de roșii și rezultatul a fost așa de aromat și de gustos încât nu a mai rămas nici măcar o feliuță și toată lumea a fost încântată și mulțumită de rezultat!

Cum se coace aluatul de pizza 

Așa cum am menționat mai sus, din aceste cantități de ingrediente, veți obține patru aluaturi de pizza. Eu am preparat patru pizza diferite: pizza carbonara, pizza cu ton, quattro stagioni și prosciutto funghi.

Puteți presăra tava în care veți găti pizza și cu puțin griș, pentru a obține un blat mai texturat și crocant. Vom întinde blatul cu mâna într-o formă de dimensiuni potrivite tăvii în care vom găti pizza, după care vom întinde uniform sosul de roșii peste aluat. Eu de obicei pun cașcavalul ras sau parmezanul după sosul de roșii, apoi legumele proaspete, feliile de roșii și ciupercile, feliile de mezel și măslinele.

Apoi, introducem tava în cuptor și vom lăsa pizza la copt timp de șapte minute la temperatură ridicată, 250 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. 

Când este gata, vom scoate pizza din cuptor și vom rade pe deasupra ei puțin parmezan, presărând și oregano sau busuioc. Pizza acum este gata! Aveți grijă cum o scoateți din tava de copt, să nu vă ardeți.

Cum se serveste un aluat de pizza 

Cum se serveste un aluat de pizza

Puteți să experimentați cu ingredientele pe care le aveți la dispoziție în bucătăria dumneavoastră și să vă dați frâu liber creativității când vine vorba de toppingurile pentru pizza! Puteți prepara un amestec de smântână, ou, bacon și verdețuri și să pregătiți o pizza carbonara delicioasă sau puteți folosi ingrediente tradiționale astfel încât să obțineți o pizza tărănească cu usturoi delicioasă!

Posibilitățile sunt nelimitate odată ce ați pregătit aluatul de pizza pufos și fraged! Pentru toppingurile de pizza vă puteți inspira chiar din rețete cunoscute, cum ar fi cea de pizza quattro formaggi, iar rezultatele cu siguranță nu vă vor dezamăgi!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de aluat pizza împreună cu mine și sper că vă veți întoarce la el ori de câte ori veți avea poftă de o pizza aromată, sățioasă și delicioasă! Aluatul de casă preparat urmând această rețetă este unul foarte pufos, având consistența potrivită pentru o pizza, fără să fie prea dens sau prea uscat! Această rețetă va deveni, cu siguranță, una dintre preferatele dumneavoastră pentru aluat pizza!

Lasă un comentariu