Aluat de placinta simplu- reteta, ingrediente, mod de prepare

Plăcintele sunt un preparat îndrăgit de toate vârstele, fiind pregătite cu diverse umpluturi. Bineînțeles că cea mai comodă variantă este de a apela la aluatul de plăcintă din comerț.

Știai că îți poți pregăti chiar tu un aluat de plăcintă? Astfel controlezi ingredientele și eviți consumarea de alimente procesate extrem de nocive pentru organism.

În cele ce urmează îți prezint rețeta de aluat de plăcintă pe care o urmez de fiecare dată când vreau să gătesc patiserie. Iar dacă mai pui că ai nevoie doar de câteva ingrediente, foarte accesibile, ai un motiv în plus pentru a-i acorda o șansă.

Ingrediente aluat de plăcintă

Ingrediente aluat de plăcintă
  • 1 kilogram făină albă de grâu
  • 50 grame drojdie proaspătă sau 2 plicuri drojdie uscată
  • 50 grame unt fără sare
  • 400 ml apă
  • 2 ouă ținute la temperatura camerei
  • o linguriță și jumătate de sare
  • o linguriță zahăr fin
  • 150 grame margarină sau unt de cocos dezodorizat (înlocuitor de ouă și unt)
  • 50 ml de ulei (înlocuitor de ouă și unt)

Timp de pregătire: 15 minute.

Timp de gătire: 20 minute.

Timp total: 35 minute.

Porții: 2.

Cum se face un aluat de plăcintă

Cum se face un aluat de plăcintă

Aluatul de plăcintă se face foarte ușor și rapid, datorită ingredientelor prezentate în rețetă. Începeți prin a pune într-un bol drojdia, lingurița de zahăr și 100 ml apă călduță. 

Amestecați totul cu o linguriță și lăsați drojdia la activat timp de 10-15 minute, până când începe să formeze bule. Pentru a evita ca drojdia să iasă și să curgă, folosiți un bol adânc.

Până se activează drojdia, într-un vas mare se cerne kilogramul de făină pentru a nu avea cocoloașe sau corp străin în aluat. Tot acum puteți pune și cei 400 ml de apă la încălzit la foc mic, însă atenție, să nu devină fierbinte, altfel va trebui să o lăsați la răcit.

Într-o farfurie spargeți ouăle pentru a le verifica să nu fie alterate. Dacă acestea sunt bune, le bateți cu o furculiță până se omogenizează adăugând un praf de sare. Este obligatoriu ca ouăle să fie depozitate la temperatura camerei înainte de a fi folosite, cel puțin cu 4 ore înainte.

În făina din bol se face o gropiță în care se adaugă ouăle bătute și untul nesărat. După ce drojdia s-a activat, se toarnă amestecul peste făina din bol. Ouăle vor conferi o culoare ușor aurie aluatului de plăcintă.

Făina se amestecă cu ouăle, untul și drojdia, peste care se toarnă treptat apa caldă în care s-a dizolvat o linguriță și jumătate de sare. Frământați cu energie până când coca se desprinde de mâini foarte ușor, aproximativ 10-15 minute.

În cazul în care aveți un robot de bucătărie ce are integrată paletă de frământat, puteți scurta timpul de pregătire al aluatului, dar pierdeți toată distracția. Și în acest caz va trebui să opriți periodic robotul pentru a verifica textura și elasticitatea aluatului.

Dacă aluatul este prea subțire, mai completați cu făină în timpul frământării, până obțineți o cocă vârtoasă. Dacă aluatul este prea gros, mai adăugați apă călduță și frământați continuu. Când ați ajuns la consistența dorită, scoateți aluatul pe blatul de lucru presărat cu puțină făină și îl mai frământați la viteză mare pentru alte 5 minute.

La final ridicați tot aluatul deasupra blatului și lăsați-l să cadă. Repetați procedura de câteva ori, pentru a ajuta ca bulele de aer să iasă din aluat. Veți obține un aluat elastic și fin, potrivit pentru plăcinte.

Odată frământat aluatul de plăcinte, îl așezați iar în bol și îl acoperiți cu folie alimentară sau prosop de bucătărie. Plasați bolul într-un loc cald și lăsați aluatul să dospească până când își dublează volumul. Procesul de dospire durează aproximativ o oră, dar depinde de căldura din spațiul unde ținut vasul.

Aluat de plăcinte framantat

Cu toții știm că sunt anumite perioade ale anului în care se postește, iar consumul ouălor și lactatelor este oprit. Asta nu înseamnă că nu se poate adapta rețeta pentru cei ce țin post.

La rețeta de post se păstrează proporțiile de făină, drojdie, sare, zahăr și apă. În schimb, untul și ouăle vor fi înlocuite cu 150 grame margarină sau unt de cocos dezodorizat, și 50 ml de ulei. Procesul de frământare și dospire este același ca în cazul aluatului de plăcintă clasic.

Acum aveți două porții de aluat pentru două tăvi. Dacă doriți să coaceți doar o parte din aluat într-o singură tură, restul se poate pune la congelator. Se scoate la dezghețat în frigider cu câteva ore înainte de coacere.

Lasă un comentariu