Alivanca reteta – alivenci, malai moldovenesc, ingrediente, preparare

Alivanca este un preparat vechi în casele noastre, cu care am făcut cunoștință mulți dintre noi pe vremea când stăteam cu bunicii. Deși este originară din Moldova, alivanca a ajuns să fie pregătită și în alte zone ale țării.

Eu am crescut cu ea în casă, fiind deseori pregătită varianta de desert, ușor dulceagă. Știai că alivanca poate fi o gustare dulce sau sărată?

Ingredientele necesare sunt puține și accesibile pentru a vă pregăti chiar dumneavoastră un desert delicios. În cele ce urmează vă prezint o rețetă de alivancă în varianta dulce, cu care veți cuceri pe toată lumea garantat.

Ingrediente mămăligă cu brânză

  • 300 grame făină de mălai
  • 100 grame făină de grâu
  • 100 grame brânză dulce
  • 100 grame smântână dulce
  • 70 grame unt topit la temperatura camerei
  • 150 grame zahăr
  • 500 mililitri lapte
  • 3 ouă
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 1 linguriță praf de copt
  • 5 linguri de ulei
  • sare

Timp de pregătire: 15 minute.

Timp de gătire: 35 minute.

Timp total: 50 minute.

Porții: 12.

Cum se face alivanca – Mod de preparare mălai moldovenesc

Pentru a prepara alivanca, mălai moldovenesc începeți cu făinurile, pe care vă sfătuiesc să le cerneți pe rând printr-o sită chiar dacă sunt luate de la supermarket. Odată cernute, le amestecați într-un bol cu lingurița de praf de copt.

Spargeți ouăle și separați albușurile de gălbenușuri în două boluri. Albușurile le mixați cu zahărul adăugat treptat până când obțineți consistența unei spume.

Într-o cratiță puneți la fiert laptele cu sarea și 70 de grame de unt topit la temperatura camerei. Când începe să clocotească, luați cratița de pe foc și adăugați treptat mixul de făină pentru a îl opări. Amestecați cu un tel pentru ca făina să nu se transforme în cocoloașe și lăsați totul la răcit.

Brânza dulce o dați pe răzătoarea mare și o amestecați cu un mixer cu gălbenușurile, plicurile de zahăr vanilat și smântâna. După ce s-au omogenizat toate ingredientele, este momentul să le adăugați peste laptele clocotit cu făină și amestecați cu un tel.

Acum urmează rândul albușurilor bătute spumă să le turnați peste compoziția de mai sus. Amestecați cu o lingură de lemn de jos în sus pentru a aera compoziția, astfel alivanca mălai moldovenesc să crească la coacere.

Setați cuptorul la preîncălzit la 180 de grade și pregătiți tava. Ungeți pereții și fundul tăvii cu untul rămas și tapetați fin cu făină.

Dați tava la copt pe grătarul din mijloc și verificați alivanca din când în când pentru a nu se arde. Desertul este gata după ce a trecut testul scobitorii și iese curată din blat.

Cum se servește alivanca, mălai moldovenesc

Alivanca, mălai moldovenesc se servește simplă, caldă, sau rece. Cel mai adesea se presară peste ea zahăr pudră cât încă este caldă pentru ca acesta să se topească.

Se potrivește de minune cu dulceață de prune deasupra și o cană de lapte. Smântâna lichidă amestecată cu zahăr este o glazură perfectă pentru servire.

Lasă un comentariu